fbpx

VIDEO/ Vor măsura calitatea apei și aerului. 12 școli din țară vor primi seturi pentru a stabili nivelul de confort al instituției

 VIDEO/ Vor măsura calitatea apei și aerului. 12 școli din țară vor primi seturi pentru a stabili nivelul de confort al instituției
Susține Ecopresa, distribuie!

12 școli din țară vor primi seturi cu ajutorul cărora vor putea calcula nivelul de confort în interiorul școlii. Setul conține utilaje care vor ajuta administrațiile și elevii să analizeze calitatea aerului,  apei, nivelul de umiditate, al microclimei, nivelul CO2 din încăpere și nivelul confortului. Seturile, a căror cost se ridică la peste zece mii de lei, vor fi oferite gratuit școlilor în cadrul proiectului „Accelerarea adoptării bunelor practici privind dezvoltarea durabilă a mediului școlar”. 

Unul dintre beneficiarii setului este Liceul Teoretic „Nicolae Casso” din satul Chișcăreni, Sângerei.  „Participarea școlii la un asemenea proiect înseamnă o instruire foarte bună a elevilor în domeniul ecologic. De asemenea, măsurări foarte exacte ale tuturor parametrilor: aerul, umiditatea, temperatura, ceea ce este foarte important pentru sănătatea fiecărui copil, dar și pentru sănătatea cadrelor didactice”, explică Nicolae Spînu, profesor de geografie la L.T. „Nicolae Casso”.

O altă școală parteneră a proiectului este Liceul „Constantin Sibirschi” din orașul Chișinău. Potrivit Aureliei Andrieș, director adjunct al liceului, participarea la acest proiect este o oportunitatea ca școală să devină mai ecologică.

„Sperăm că organizatorii vor instrui tinerii să aibă o atitudine mai grijulie față de mediu și ne va ajuta să facem școala mai confortabilă și cu un minim impact asupra”, a precizat Andrieș. Tot ea spune că își dorește ca în acest proces să fie implicați și părinții.

Obiectivul principal al proiectului, lansat la 12 octombrie, este crearea unui model de planificare durabilă pentru îmbunătățirea mediului fizic școlar, scopul fiind de a gestiona în mod competent resursele și facilitățile școlare (energie, deșeuri, apă, amenajarea teritoriului, achiziții verde, utilizarea de materiale ecologice etc.), precum și diverse aspecte sociale și financiare asociate, durata implementării fiind august 2021-iulie 2022.

„Mediul școlar la care ne referim în proiect reprezintă nu doar clădirea instituției, dar și sănătatea copiilor, un mediu care trebuie să contribuie la dezvoltarea armonioasă, la confortul psihologic, fizic și social”, afimă  Irina Plis, președinta AEER.

Implementatorii proiectului își propun ca în urma implementării modelului de planificare durabilă pentru școli, peste circa 1000 de persoane (elevi, profesori, părinți) să-și sporească gradul de conștientizare cu privire la problemele de mediu și la modalitățile de abordare a acestora. Copiii, părinții, profesorii vor fi inspirați să integreze principiile durabilității în propriile lor stiluri de viață și comunități.

Tot în cadrul proiectului vor fi instruiți 12 comunicatori din rândul elevilor, pentru ca aceștia să poată reflecta problemele cu care se confruntă instituția de învățământ. 

„O componentă inovativă a proiectului este și crearea echipelor verzi în școală, inclusiv instruirea comunicatorilor din rândul elevilor, pentru ca schimbările din școală să fie auzite de întreaga comunitate”, a punctat Lilia Curchi, directoarea executivă AJMTEM, partener al proiectului.

Cele 12 instituții de învățământ partenere ale proiectului sunt:

  • Gimnaziul „Decebal”, Chișinău;
  • Liceul Teoretic „Grătiești”;
  • Liceul Teoretic „Nicolae Casso”, Chiscareni, r. Sângerei;
  • Gimnaziul „Alecu Mare”, s. Slobozia Mare, r. Cahul;
  • Gimnaziul „Paraskiewa Wiszniowska” din s.Vişniovca, r. Cantemir;
  • Gimnaziul Constantinovca, r. Căușeni;
  • Gimnaziul Pruteni, r. Fălești;
  • Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare”, Șoldănești;
  • Liceul Teoretic „C. Sibirschi”, Chișinău;
  • Gimnaziul nr. 6, Comrat, UTA Găgăuzia; 
  • Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, Chișinău;
  • Gimnaziul „G. Coșbuc”, s. Andrușul de Jos, r. Cahul.

Proiectul ,,Accelerarea adoptării bunelor practici privind dezvoltarea durabilă mediului școlar” este finanțat de către GIZ și va fi implementat de către AO Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Ludmila Hițuc

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!