fbpx

Containere deteriorate și mari pagube pentru oraș din cauza deșeurilor aruncate incorect

 Containere deteriorate și mari pagube pentru oraș din cauza deșeurilor aruncate incorect

Foto: Autosalubritate.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Curățenia de primăvară este în toi și oamenii adună o cantitate de deșeuri mai mare decât în alte perioade, de care trebuie să scape cumva. Din necunoaștere sau din nepăsare, unii chișinăuieni aruncă incorect resturile adunate în gospodării, înfundând și defectând containerele operatorului municipal de colectare și transportare a deșeurilor. Acest fapt complică foarte mult activitatea Regiei „Autosalubritate” și-i provoacă pierderi. Este și o amenințare pentru sănătatea muncitorilor care se ocupă de evacuare și sortare.

Ce aruncăm în containere și ce nu? Pentru ce deșeuri sunt containerele verzi, albastre, galbene și zincate?

Mai aflați că întreprinderea municipală pregătește acum un proiect pilot pentru casele particulare. Acesta constă în sortarea la sursă în două fracții – biodegradabile și reciclabile, a comunicat pentru Ecopresa Igor Gîrleașeful Regiei „Autosalubritate”.

Ce să facem cu deșeurile vegetale precum crengile și iarba?

Nu trebuie aruncate în containerele pentru deșeurile municipale ramurile de copaci și arbuști, iarba, frunzele uscate, resturile de plante. Aceste deșeuri vegetale se colectează separat de celelalte tipuri de deșeuri – în saci sau în alte recipiente. Apoi, se depozitează lângă platformele comune de stocare a deșeurilor, dar nu în containere.

Deșeurile vegetale de acest tip sunt evacuate de operator la compostare – ele sunt transformate în îngrășământ natural, folosit pentru fertilizarea solului în zonele verzi ale Chișinăului, precizează „Autosalubritate”.

Asemenea deșeuri vegetale nu trebuie aruncate în containere

Parbrizele și termopanele nu se aruncă în containerele verzi, pentru sticlă, nici nu se lasă pe platforme

Este greșită și aruncarea oglinzilor sparte, a parbrizelor de la mașini și a termopanelor în containerele verzi, destinate recipientelor din sticlă. Acestea nici nu se cuvine a fi lăsate pe platformele comune. Ele se colectează separat de celelalte tipuri de sticlă, pentru că au în compoziție diverse substanțe chimice și nu pot fi reciclate prin metode obișnuite. De exemplu, parbrizele auto conțin un strat de plastic și metal – nu pot fi reciclate cu sticla obișnuită.

În plus, din cauza acestor tipuri de deșeuri se pot defecta autospecialele și echipamentele de la Uzina de sortare. Este pusă în pericol și sănătatea muncitorilor care se ocupă de evacuare și sortare.

Oglinzile, parbrizele și termopanele vechi se duc la punctele de colectare specializate pentru sticla industrială sau pot fi predate agenților economici care desfășoară activități de fabricare/instalare a geamurilor termopan, a parbrizelor auto, de confecționare a oglinzilor.

Oglinzile sparte, parbrizele auto, termopanele nu trebuie lăsate pe platformele comune

Pentru a obține precizări, poate fi contactat Dispeceratul Regiei „Autosalubritate” (022 74 75 20), precum și secția responsabilă de încheierea contractelor cu operatorul (022 74 06 72).

Toate deșeurile din construcții din municipiul Chișinău sunt evacuate la un depozit special, la un tarif de 80 de lei pentru o tonă (număr de telefon: 022 225 461). Aruncarea în locuri neautorizate este amendată: cu 600 – 1.200 de lei în cazul persoanelor fizice și cu 6.000 – 9.000 de lei în cazul persoanelor juridice, a precizat pentru Ecopresa Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM).

Mai multe informații despre modul corect în care ne debarasăm de deșeurile din construcții și demolări – în acest articol:  Deșeurile din construcții – o altă problemă nerezolvată

Verde, galben, albastru și zincat – ce arunci în fiecare din ele?

În Chișinău, pe platformele-standard pentru deșeuri, există containere de patru tipuri: de culoare galbenă, verde, albastră și metalică (zincate, de oțel). Galben este pentru plastic și metal. Verde – pentru sticlă. Albastru – pentru hârtie și carton. În containerele zincate se aruncă deșeurile mixte.

La unele platforme există doar carcase sau containere de două tipuri – pentru deșeuri reciclabile și biodegradabile. În acest caz, toate deșeurile mixte trebuie aruncate la „biodegradabile”, iar plasticul, hârtia, cartonul și sticla – în carcasa pe care este scris „deșeuri reciclabile”.

Suntem încurajați să aplicăm regula „Punga verde, punga neagră” în gospodărie. În punga verde să punem deșeurile reciclabile (hârtie/carton, doze de aluminiu, metal, PET, plastic, sticlă, lemn, Tetra pak), iar în punga neagră – deșeurile amestecate.

Operatorul municipal de salubrizare asigură că toate deșeurile reciclabile sortate și aruncate corect în aceste tomberoane sunt evacuate de autospeciale separat de cele mixte și transmise agenților economici spre valorificare.

Un proiect pilot pentru casele particulare se confruntă cu un obstacol – teama oamenilor 

Igor Gîrlea, șeful Regiei „Autosalubritate”, a comunicat pentru Ecopresa că întreprinderea pregătește acum un proiect pilot pentru casele particulare, care constă în „sortarea la sursă în două fracții – biodegradabile și reciclabile”.

„Am identificat în jur de 200 de case particulare, să le punem la dispoziție containere pentru deșeuri biodegradabile și reciclabile, a câte 240 de litri. Într-o zi a săptămânii vor fi evacuate doar deșeurile reciclabile, într-o altă zi vor fi evacuate doar deșeurile biodegradabile. Cu mașini separate, în zile separate”, precizează managerul.

El și-a exprimat regretul că mulți proprietari ai acestor case refuză să accepte containerele, din teama că acestea vor fi compromise de răuvoitori, iar ei vor fi nevoiți să suporte costurile. Prețul unui container este de aproximativ 800 de lei.

Proiectul va fi realizat în sectorul Buiucani.

CITEȘTE ȘI: Să arunci deșeurile oriunde ca să nu plătești este amoral, necivilizat și deloc avantajos

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic