fbpx

Țigările electronice uzate sunt reciclabile. Se colectează și în Republica Moldova

 Țigările electronice uzate sunt reciclabile. Se colectează și în Republica Moldova

Foto: difesapopolo.it

Susține Ecopresa, distribuie!

Țigările electronice, considerate mai puțin nocive decât ţigările clasice, sunt în schimb o nouă povară pentru mediu. Nu este complicat să ne dăm seama de ce. Spre norocul nostru, în Republica Moldova țigările uzate sunt colectate. Ulterioar, acestea pleacă spre reciclare în țări precum Lituania, România sau Franța.

Țigările electronice generează mai multe tipuri de deșeuri: din plastic, electronice și deșeuri cu pericol biologic. Conform unui studiu publicat pe site-ul Centrului Național de Informații Biotehnologice, atunci când sunt aruncate la deşeurile comune, țigările electronice degajă substanțe toxice care se acumulează în organismele oamenilor și animalelor.

Un alt aspect important legat de țigările electronice uzate, este faptul că o simplă ploaie sau schimbarea presiunii atmosferice pot cauza explozii ale bateriilor și incendii.

Sursa: Primăria Chişinău/Telegram

Pentru ca țigările electronice uzate să fie reciclate, acestea trebuie duse la punctele specializate de colectare a bateriilor. În Republica Moldova, există peste 50 de asemenea puncte de colectare în sediile unor instituții de stat. Acestea pot fi găsite pe harta interactivă de pe site-ul Moldcontrol. De asemenea, există 15 puncte de colectare în magazinele Casa del Tabaco.

Cu cât mai multe predăm, cu atât mai mari sunt șansele să fie scoase din republică

Ambasadorul MoldRec, Marius Morozan, declară: „Exportăm deșeurile de ţigări electronice către parteneri din Lituania, România, Polonia, Franța și Germania. Aici ne confruntăm cu provocări legate de timp și costuri. O altă problemă constă în găsirea unei fabrici de reciclare dispuse să preia cantități mici de deșeuri. Majoritatea fabricilor sunt axate pe gestionarea volumelor mari şi au un interes redus pentru doar 100-200 de tone de deșeuri reciclabile din Republica Moldova.  Puțini agenți economici sunt dispuși să accepte cantități atât de mici.”

Marius Morozan evidențiază că o singură baterie aruncată la întâmplare poate polua până la 50 de metri de pământ și 500 de litri de apă.

Directoarea de marketing Casa del Tabaco, Anastasia Ehrlich, spune la rândul său că toate dispozitivele colectate de companie sunt transportate în România. Pentru a fi exportate, țigările electronice sunt mai întâi curățate, demontate, apoi componentele sunt sortate în funcție de tipul de material.    

Este important ca deșeurile care conțin componente electronice să nu ajungă la depozitul de deșeuri menajere”

Reprezentanta ABS Recycling, Irina Balica spune: „Acesta este un tip de deșeu electric și electronic (DEEE) ce trebuie predat colectorilor autorizați. Desigur, orice deșeu electric sau electronic aruncat laolaltă cu toate celelalte deșeuri prezintă un pericol enorm, deoarece poate duce la contaminarea solului și a apei subterane cu substanțe toxice. De asemenea, expunerea la substanțele chimice din deșeurile electronice poate provoca diverse probleme de sănătate, inclusiv boli incurabile. Este foarte important ca deșeurile ce conțin componente electronice să nu ajungă la depozitul de deșeuri menajere.”

Potrivit Studiului privind generarea și gestionarea DEEE în Republica Moldova, în 4 din 10 gospodării din Republica Moldova sunt păstrate deșeuri electrice și electronice. Două din 10 gospodării transmit echipamentele la metal vechi, iar o gospodărie din 10 le aruncă la deșeurile comune.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Anastasia Gherman