fbpx

Ministerul Mediului a împlinit un an: retrospectiva celor mai importante reușite și provocări

 Ministerul Mediului a împlinit un an: retrospectiva celor mai importante reușite și provocări

Sursa foto: glasul-hd.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Creat cu aproximativ un an în urmă, Ministerul Mediului și-a propus să elaboreze politici armonizate cu legislația Uniunii Europene. Prioritățile la nivel local rămân împădurirea Republicii Moldova, gestionarea deșeurilor și managementul resurselor de apă. Autoritățile au prezentat realizările, dar și obiectivele de scurtă și lungă durată, la ședința de totalizare a Guvernului din data de 8 august.

Gestionarea resurselor naturale transfrontaliere

După o pauză de doi ani, Ministerul a reluat dialogul cu statele vecine privind gestionarea resurselor naturale transfrontaliere. În acestă perioadă a fost creată comisia moldo-ucraineană, având ca scop monitorizarea, protecția și lichidarea surselor de poluare din bazinul fluviului Nistru.

Totodată, R. Moldova a elaborat recomandări pentru Ucraina privind regulile de exploatare a lacurilor de acumulare la Nodul Hidrotehnic Nistrean. În același timp, dialogul cu partenerii din România a vizat acorduri de colaborare în domeniul gestionării râului Prut. Partea română s-a angajat să contribuie și în vederea dezvoltării infrastructurii pentru împădurirea R. Moldova.

Instituționalizarea ariilor naturale protejate de stat

Tot în această perioadă a fost elaborat un mecanism de finanțare a ariilor protejate noi, în valoare de 11 milioane de lei, din bugetul de stat. A fost elaborat și instituționalizat planul de management al Parcului Național „Orhei” și s-a adoptat regulamentul de funcționare a Rezervației „Prutul de Jos”. Pentru restabilirea lacului natural „Beleu”, a fost elaborat un plan de acțiuni cu accent pe curățarea gârlelor din satele Văleni și Slobozia Mare. Pe 5 iunie 2022, de Ziua Mondială a Mediului, a fost fondat Parcul Național „Nistrul de Jos”.

Ministerul Mediului este în proces de creare a rețelei Emerald, care își propune conservarea habitatelor și a speciilor de floră și faună sălbatică din Uniunea Europeană, prezente și pe teritoriul țării noastre. Acest lucru va contribui și la dezvoltarea localităților aflate în preajma siturilor naturale sau nemijlocit în interiorul lor.

Monitorizarea calității aerului

În anul 2022, a fost adoptată Legea privind calitatea aerului, care va intra în vigoare peste doi ani, timp în care Guvernul trebuie să dezvolte Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Pe teritoriul țării trebuie instalate 18 stații de monitorizare automată a calității aerului. În iunie 2022, la Chișinău a fost instalată prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online, care permite monitorizarea emisiilor de la traficul auto. Informația este transmisă online și procesată în laboratorul de referință al Agenției de Mediu.

Gestionarea deșeurilor

O problemă acută pentru R. Moldova rămâne gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. În 2019, a fost semnat un acord între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului de atunci și Banca Europeană de Investiții privind implementarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”, în valoare de 100 milioane de euro. Din varii motive, proiectul nu a mai ajuns să fie finalizat.

Între timp, a fost finalizat studiul de fezabilitate în raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, unde vor fi construite depozite de gestionare a deșeurilor începând din 2023. Studiul de fezabilitate urmează să mai fie definitivat în următoarele regiuni de dezvoltare ale țării: Cantemir, Cahul, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Taraclia, Briceni, Edineț, Ocnița și Dondușeni.

Tot ca măsură de îmbunătățire a gestionării deșeurilor urmează să fie elaborată o lege nouă privind activitatea de salubrizare, precum și un nou mecanism de calculare a tarifelor.

Măsuri de gestionare a substanțelor periculoase din școli

 Secretara de stat a Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a atras atenția că, în multe instituții de învățământ mediu și superior din R. Moldova mai sunt încă stocuri de substanțe chimice periculoase.

Ministerul Mediului își propune scoaterea și distrugerea acestor poluanți pe teritoriul Uniunii Europene, cu sprijinul misiunii OSCE.

Măsuri de prevenire a poluării mediului prin reducerea impactului negativ al activităților economice

Pe parcursul anului 2022, au crescut cu circa 20% cererile agenților economici pentru eliberarea actelor permisive în domeniul protecție mediului. Aceasta arată o tendință pozitivă de a se conforma cerințelor de mediu. Printre condițiile eliberării autorizațiilor de mediu se numără și achitarea plăților pentru poluarea mediului la bugetul de stat.

Guvernul a fost instituit pe data de 6 august 2021 și este format din 13 ministere. Ministra Mediului este Iuliana Cantaragiu.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Marina Tighinean