fbpx

Autoritățile ne îndeamnă să consumăm rațional apa potabilă. Cod Roșu pentru unele râuri mici

 Autoritățile ne îndeamnă să consumăm rațional apa potabilă. Cod Roșu pentru unele râuri mici

Foto: pixabay.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția de Mediu anunță debit scăzut în perioada 22-29 iulie în majoritatea râurilor, cu excepția unor afluenți de stânga ai râului Nistru.  

Pentru râul Nistru a fost emis Cod Galben, deoarece debitul acestuia va atinge doar 30-40% din valorile obișnuite. Cod Portocaliu a fost instituit pentru râul Prut (15-30% din valorile obișnuite) și pentru râurile mici (10-20% din valorile obișnuite). 

 Codul Roșu a fost emis doar pentru unele râuri mici, unde debitul de apă va fi de 0-10% din valorile medii multianuale lunare. Pe unele râuri mici au fost observate chiar porțiuni complet secate. 

 Pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la consumul rațional de apă, Agenția de Mediu informează ce cantități de apă sunt necesare pentru simple activități zilnice. Spălatul vaselor la robinet consumă circa 50 de litri de apă, un ciclu al mașinii de spălat rufe înseamnă 40-70 de litri de apă, iar spălatul pe mâini și pe dinți are nevoie de la 5 la 15 litri de apă. 

Amintim că folosirea necorespunzătoare a resurselor de apă în R. Moldova se sancționează cu amendă conform legislației în vigoare. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!