fbpx

Deși în ultimele zile a plouat, scurgerea în râuri rămâne scăzută. Unii afluenți sunt sub Cod roșu

Susține Ecopresa, distribuie!

Deși în ultimele zile în unele localități din țară a plouat, precipitațiile căzute nu sunt suficiente pentru a crește debitul în râurile din țară. Astfel, meteorologii au prelungit cu o săptămână avertizările hidrologice pentru toate râurile din Moldova. 

În perioada 15-22 august, pentru râul Nistru a fost emis Cod galben de scurgere scăzută și se vor înregistra doar 35-50% din valorile medii multianuale lunare.

În râul Prut, pe sectorul s. Criva – or. Costești și pe sectorul or. Ungheni – s. Brînza vor fi aproximativ 30% din valorile medii multianuale lunare, porțiune unde a fost stabilit Cod portocaliu. Pe sectorul or. Costești – or. Ungheni se vor înregistra aproximativ 40% din valorile medii multianuale lunare (Cod galben), iar în râurile mici — aproximativ 30% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu).

Critică rămâne situația pe râurile Draghiște, Cubolta, Botna, unde se vor menține aproximativ 10% din valorile medii multianuale lunare, porțiuni care au fost puse sub Cod roșu.

În context, Agenția de Mediu recomandă în această perioadă utilizarea moderată a apei în scopuri gospodăreşti şi de uz casnic şi îndeamnă evitarea folosirii acesteia în alte scopuri cum ar fi în agricultură, irigatul grădinilor, serelor, livezilor sau spălatul teraselor, curţilor, pavajelor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu