fbpx

Un nou cod galben este anunțat pentru următoarele două săptămâni. SHS vine cu recomandări

 Un nou cod galben este anunțat pentru următoarele două săptămâni. SHS vine cu recomandări

Sursa foto: Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Susține Ecopresa, distribuie!

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou cod galben pentru următoarele două săptămâni. Astfel, în perioada 30 august – 14 septembrie, pe arii extinse se va menține pericol exceptional de incendiu, cu caracter natural.

În context, instituția recomandă populației să nu aprindă focul în păduri, parcuri sau alte spații forestiere. Suntem îndemnați să nu aruncăm surse de foc la întâmplare, mai ales pe câmpuri cu iarbă și crengi uscate. În asemenea condiții, ar putea izbucni un incendiu care se poate extinde rapid pe suprafețe mari. Mai mult, flăcările ar putea afecta case de locuit și păduri.

Totodată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că, atunci când există temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții. Vara, timp de doar 24 de ore, pompierii sunt nevoiți să intervină în peste 30 de cazuri de lichidare a focarelor de foc de vegetație uscată, în care sunt compromise mai mult de 50 de hectare de teren.

O atenție maximă trebuie acordată copiilor, pentru a evita jocul acestora cu focul și, respectiv, să prevenim izbucnirea unor incendii. În situații de risc, oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Sursa foto: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Atunci când se anunță cod galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase. Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socioeconomice. 

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu de caniculă pentru perioada 27-29 august. În aceste zile, temperatura maximă a aerului a atins valori de +36…+38 de grade, în majoritatea raioanelor din țară.

În perioada 30 august – 5 septembrie, se așteaptă temperaturi de până la +33 de grade Celsius. Pentru zilele de 30 și 31 august, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează ploi cu descărcări electrice.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari