fbpx

FOTO/VIDEO: Pericol de incendii, un nou cod galben. Focul a mistuit sute de hectare chiar în acest weekend

 FOTO/VIDEO: Pericol de incendii, un nou cod galben. Focul a mistuit sute de hectare chiar în acest weekend

Foto: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Susține Ecopresa, distribuie!

Mii de hectare de terenuri au fost compromise în incendiile care au avut loc în Republica Moldova de la începutul anului curent, iar riscul ca să apară noi focare încă persistă, chiar dacă suntem în luna octombrie și temperaturile nu sunt la fel de mari ca în timpul verii.

Un weekend de foc

Am avut un weekend de foc. În doar două zile de sfârșit de săptămână, incendii de proporții s-au produs în mai multe localități.

Un incendiu a avut loc duminică, 1 octombrie, în apropierea satului Roșcani și a orașului Strășeni. Flăcările au mistuit vegetația pe o suprafață de circa 45 de hectare. Peste 30 de pompieri și salvatori au avut nevoie de câteva ore pentru a lichida flăcările. Din imaginile video postate de internauți pe TikTok, se vede că a ars și un teren acoperit cu stuh.

De intervenția pompierilor a fost nevoie în weekend și în localitatea Negrea din raionul Hâncești. Aici focul a mistuit 25 de hectare de vegetație uscată.

Un alt incendiu s-a produs la sfârșitul săptămânii trecute în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi, unde flăcările au nimicit circa 30 de hectare de vegetație uscată.

Totodată, pompierii au intervenit ca să lichideze focul care a mistuit un teren cu iarbă uscată pe o suprafață de 30 hectare în localitatea Filipeni din raionul Leova.

Foto: IGSU

În total, doar în zilele de weekend, pompierii au intervenit în 45 de cazuri de lichidare a incendiilor de vegetație uscată, în care au fost compromise circa 540 de hectare de teren.

În acest sens, dar și în contextul în care Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben privind pericol excepțional de incendiu, pentru perioada 1 – 15 octombrie, salvatorii îndeamnă oamenii să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor și a pădurilor.

Orice scânteie, în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, poate declanșa incendii pe arii extinse. Totodată, cetățenii sunt rugați să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. O atenție sporită trebuie să le acordăm copiilor, pentru ca ei să nu se joace cu focul.

Foto: IGSU

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, doar pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 228 de cazuri de lichidare a incendiilor de vegetație, în care au fost afectate peste 1400 de hectare de teren.

Un nou cod galben

Pentru următoarele două săptămâni – 1-15 octombrie – Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un nou cod galben. Pericolul excepțional de incendiu cu caracter natural se menține pe arii extinse.

Conform prognozelor SHS, pentru săptămâna curentă – 2-8 octombrie – nu se prevăd precipitații, iar valorile termice ale aerului vor urca până la 25 de grade Celsius.

Sursa foto: Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Datele IGSU arată că, de la începutul anului curent, pompierii au fost nevoiți să intervină în peste 3500 de incendii de vegetație, în care au fost compromise circa 8900 de hectare de teren. 

Ecopresa derulează o campanie de informare, cu sprijinul Ambasadei Suediei la Chișinăuscopul acțiunii fiind prevenirea incendiilor de vegetație. Campania de prevenire a incendiilor de vegetație are genericul „Stop incendiilor de vegetație!”  

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari