fbpx

Vine timpul hainelor groase. Meteorologii au anunțat un nou val de înghețuri

Susține Ecopresa, distribuie!

În următoarele trei zile, în Republica Moldova se vor înregistra îngețuri în orele nocturne și ale dimineții. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că, în perioada 17-19 octombrie, mercurul din termometre va coborî până la -3 grade Celsius. Vremea rece va fi însoțită și de vânt puternic, iar acest lucru va avea impact asupra plantelor sensibile la frig.

Temperaturile vor scădea și pe parcursul zilei, maximele ajungând până la 18 grade Celsius.

Celor care mai au culturi agricole pe câmp, meteorologii le recomandă utilizarea metodei fumigaţiei, prin care poate fi diminuată scăderea temperaturii în stratul de aer de la suprafaţa solului în orele matinale.  De asemenea, pentru a reduce din intensitatea răcirii radiative a suprafeţei terestre, este indicată folosirea irigării. Specialiștii le mai recomandă agricultorilor să încălzează direct aerul cu ajutorul unor instalaţii speciale emițătoare de radiații infraroșii și să ventileze aerul, proces care împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului.

Valul de aer rece este alimentat din domeniul arctic și avansează spre continent pe direcție orizontală. Aceasta înseamnă că masele de aer cald sunt îndepărtate de aer rece din arealul nord-atlantic pe direcție Nord-Vest – Sud-Vest, explică profesorul român Lucian Sfîcă, expert în climatologie.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu