fbpx

Un nou cod galben, atenționează meteorologii. Risc de incendii

 Un nou cod galben, atenționează meteorologii. Risc de incendii

Sursa foto: Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Susține Ecopresa, distribuie!

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un nou cod galben. Astfel, în perioada 31 mai – 6 iunie, pe arii extinse se prevede pericol excepțional de incendiu, cu caracter natural.

Nadejda Stolear, șefa secției prognoze din cadrul SHS, a precizat pentru ecopresa.md că incendiile ar putea izbucni din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă, dar și a lipsei precipitațiilor.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru 31 mai – 6 iunie temperaturi cuprinse între +22 și +26 de grade, în timpul zilei. În timpul nopții, valorile termice vor oscila între +11 și +14 grade Celsius.

Potrivit Nadejdei Stolear, aceste temperaturi sunt în limita normelor pentru sfârșit de mai – început de iunie.

Totodată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează că, în condiții de vânt și umiditate redusă, focarele de ardere se răspândesc cu repeziciune pe arii extinse. Ele sunt un pericol pentru păduri, terenuri agricole, precum și pentru locuințe.

Pentru prevenirea incendiilor cu caracter natural, specialiștii IGSU recomandă oamenilor să evite utilizarea focului deschis la nimicirea vegetației uscate, miriștii și resturilor menajere. Maturii sunt rugați să supravegheze copiii, să nu le permită să se joace cu focul și să nu admită ca ei să umble la sursele de aprindere. În același timp, se interzice fumatul în preajma spațiilor forestiere și a terenurilor agricole.

În situații de risc, oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari