fbpx

Caniculă și scurgere scăzută în râuri. Noi avertizări au fost emise de meteorologi

 Caniculă și scurgere scăzută în râuri. Noi avertizări au fost emise de meteorologi

Râul Prut. Foto: Dinu Rusu

Susține Ecopresa, distribuie!

Meteorologii au emis astăzi alte două avertizări. Pe lângă faptul că au fost prelungite avertizările hidrologice de scurgere scăzută în râuri, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis și un Cod galben de caniculă pentru șapte zile.

Astfel, în perioada 22-29 august, temperatura maximă a aerului va atinge valori de până la +33°C în toată țara.

Meteorologii avertizează că există riscul de afectare a stării de sănătate a populaţiei (leşinuri, crize de hipertensiune, insolaţii, arsuri, deshidratări), îndeosebi a celor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, oamenii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii). Poate fi afectată capacitatea de muncă. De asemenea, se poate observa veştejirea, uscarea, îngălbenirea frunzelor, fructelor coapte şi necoapte, stoparea creşterii culturilor agricole.

În aceste condiții, se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00-18.00, purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale. Specialiștii reamintesc cât de important este consumul zilnic a circa 1,5 – 2 litri de lichide, evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice și reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice.

Totodată, a fost prelungit Codul galben, dar și Codul portacaliu de scurgere scăzută în râuri până pe 30 august. Astfel, în r. Nistru se înregistrează 40-50% din valorile medii multianuale lunare, cu excepția unor afluenți de stânga, în r. Prut, pe sectorul or. Costești – s. Brînza, sunt 30-40% din valorile medii, iar în unele râuri mici – 30-50% din valorile medii multianuale lunare.

În amonte de lacul de acumulare Costești-Stânca, pe râul Prut, debitul apei a revenit la normal.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu

1 Comment

Comments are closed.