fbpx

Ne așteaptă o săptămână plină de avertizări: caniculă, pericol de incendii și debit scăzut în râuri

 Ne așteaptă o săptămână plină de avertizări: caniculă, pericol de incendii și debit scăzut în râuri

Foto: spectrumlocalnews.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit, astăzi, avertizarea meteorologică în legătură cu pericolul excepțional de incendiu și avertizările în legătură cu scurgerea scăzută în râuri. Totodată, SHS a emis și un Cod galben de caniculă. Astfel, în următoarele zile, temperaturile se vor ridica până la +35 de grade Celsius.

Codul galben de caniculă este anunțat pentru trei zile (6-8 august), iar pericolul excepțional de incendiu a fost prelungit pentru încă o săptămână.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să evite utilizarea focului deschis pe terenuri acoperite de vegetație uscată, de cereale, dar și în preajma spațiilor forestiere și locurilor de agrement. „În condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții. Astfel, pompierii îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor”, menționează responsabilii de la IGSU.

Tot astăzi, meteorologii au prelungit avertizările legate de debitul scăzut în râuri. Astfel, în râul Prut: – pe sectorul s. Criva – or. Costești și pe sectorul or. Ungheni – s. Brânza debitul va fi de 15-30% din valorile medii multianuale lunare. În râul Nistru scurgerea va fi de 35-50% (cu excepția unor afluenți de stânga ai r. Nistru) din valorile medii multianuale lunare, în râurile mici – 30-45%. Totodată, în râurile Draghiște, Cubolta și Botna se va înregistra un debit de doar 0-10% din valorile medii multianuale lunare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu