fbpx

Ministerul Mediului lansează o campanie de salubrizare în întreaga țară

Susține Ecopresa, distribuie!

În primele două săptămâni ale lunii septembrie, în Republica Moldova se va desfășura campania „Ziua mondială a curățeniei 2023”. În această perioadă, în întreaga țară vor avea loc acțiuni de salubrizare, în care vor fi implicate instituții ale statului, ambasade, ONG-uri și oameni de rând. Ministerul Mediului susține că această campanie are drept scop sporirea gradului de conștientizare privind eforturile Republicii Moldova de a se alinia la obiectivele trasate de UE: zero poluare, economia circulară, managementul integrat al deșeurilor și promovarea prevenirii formării deșeurilor prin reducerea consumului excesiv, în favoarea reciclării deșeurilor.

De asemenea, prin intermediul campaniei se va sublinia modul în care gestionarea deșeurilor afectează ecosistemele naturale, starea râurilor mici și importanța de a menține malurile curate. Campania va culmina cu o acțiune de salubrizare pe teren, la nivel național, sâmbătă, 16 septembrie.

În anul curent, mesajele principale distribuite în cadrul campaniei vor ține de reducerea consumului de plastic și colectarea separată a deșeurilor. Aceste subiecte vor oferi oportunități diverselor părți interesate de a reflecta atât asupra muncii depuse, cât și asupra pașilor urgenți necesari în continuare spre gestionarea durabilă a deșeurilor în viitor.

Pe parcursul a două săptămâni, vor fi organizate acțiuni de salubrizare în localități, pe albia râurilor, în parcuri și păduri.

Ziua Mondială a Curățeniei este marcată anual în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Este una dintre cele mai mari acțiuni civice la nivel mondial, reunind milioane de voluntari, guverne și organizații din 191 de țări, care se solidarizează pentru a aborda provocările de mediu la nivel global și pentru a construi un viitor durabil.

Aceasta nu este doar o activitate de salubrizare, ci și un instrument de catalizare a schimbărilor, țările participante propunându-și să implice 5% din populație pentru a accelera procesul de tranziție la economia circulară și dezvoltarea durabilă. Această campanie arată cum o simplă activitate de colectare în comun a deșeurilor aduce în societate schimbările atât de necesare. Organizator și inițiator al acestei campanii, la nivel mondial, este organizația „Let’s Do It, World”.

Campania este organizată în cadrul proiectului „Fii Piratul Plasticului”, implementat de către Centrul Național de Mediu și Centrul Republican Gutta-Club, cu susținerea financiară a Programului de granturi mici (SGP) – un program corporativ al Global Environment Facility (GEF), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, și cofinanțat de Guvernul Suediei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu