fbpx
Susține Ecopresa, distribuie!




De la gunoi la compost – drumul brazilor aruncați în Capitală
Foto: Facebook / Direcția Locativ-Comunală și Amenajare
Te-ai întrebat vreodată unde se duc brazii de Crăciun când se duc? Ecopresa.md a decis să urmărească pas cu pas procesul de colectare și reciclare a brazilor, devenit deja tradiție pentru autoritățile Capitalei. De la platformele de gunoi din Botanica, am însoțit brazii până la Stația de Epurare, acolo unde, pentru al doilea an consecutiv, sunt transformați în compost alături alte deșeuri vegetale.
Aruncați ușor, adunați cu trudă
Ridicarea brazilor se coordonează cu Întreprinderile Municipale pentru Gestionarea Fondului Locativ, care informează Regia „Autosalubritate” despre cantitatea de brazi adunată la platformele de gunoi din sector. Brazii sunt colectați dintr-un sector atunci se adună în număr mai mare, și doar dacă vehiculele nu sunt necesare la alte operațiuni prin oraș (de exemplu, deszăpezire și combaterea poleiului).

Raisa Reilean lucrează de 38 de ani în cadrul serviciilor de autosalubritate și participă la acțiunile de colectare a brazilor deja de 3-4 ani. Înainte de asta, ne spune ea, brazii ar fi mers la gunoiște fără să se recicleze, fiind valorificați doar de realizatorii de coroane funebre care foloseau brazii încă verzi de la platforme.

O urmărim pe Raisa cum încarcă brazii în remorcă alături de colegi, după ce i-au adunat în prealabil din mai multe curți de bloc. Deși cetățenii au fost îndemnați să lase brazii lângă platformele de gunoi, pentru a nu-i contamina și a ușura munca deridicătorilor, femeia precizează că foarte puțini brazi au fost aruncați corect: Și-n spatele casei, și-n fața casei, poți găsi pe unde vrei. Alții dau drumul de la balcon direct, ca să nu mai bată picioarele”.

Lucrătoarea mărturisește că munca de colectare a brazilor este dificilă, căci majoritatea deridicătorilor sunt vârstnici, iar salariile modeste nu prea atrag muncitori noi. Întrebată cum ar putea fi ușurat procesul, femeia spune că nu prea vede cale: „Totdeauna omul trebuie să încarce, omul trebuie să pună. Avem noroc că tractorul se descarcă singur”. Încă nu știe dacă va fi remunerată în plus pentru colectarea brazilor, așa cum s-a întâmplat pentru strângerea frunzelor, dar așteaptă să afle la salariu.

În ciuda greutăților, Raisa vede colectarea brazilor ca pe un lucru foarte bun pentru natură și mediu, reducându-se astfel cantitatea de deșeuri. Un alt aspect pozitiv pentru ecologie, în opinia ei, este numărul mai mic de brazi strânși anul acesta:
„Anul trecut erau mai mulți [brazi, n.a.], anul ăsta, cu părere de bine, mai puțini. Cred că s-au mai păstrat din copăcei și n-au fost distruși. Cu cât mai puțini sunt tăiați, cu atât mai bine pentru țară.”
Brazii în proces de tocare la platforma pentru deșeuri vegetale de la Stația de Epurare Chișinău. Foto: EcoPresa.md
O nouă viață ca îngrășământ bio
Îndată ce remorca s-a umplut de brazi, tractorul pornește spre Stația de Epurare, unde se află prima platformă autorizată pentru prelucrarea deșeurilor vegetale ale Spații Verzi. Platforma, cu o suprafață de 0,65 ha, a fost pusă în funcțiune în 2019, inițial pentru compostarea frunzelor uscate, a ierbii cosite și a crengilor. Începând din 2021, tot aici sunt aduși spre reciclare și brazii aruncați după sărbători. Anterior, aceștia erau duși într-o locație special-amenajată pentru depozitarea deșeurilor vegetale de pe Calea Ghidighici, unde ar fi fost tocați și transformați în mulci pentru Parcul municipal "Dendrariu".

Odată descărcați la Stația de Epurare, brazii sunt mărunțiți la tocător și transformați în rumeguș, care se amestecă apoi cu iarbă, frunze uscate şi nămol deshidratat, rezultat din prelucrarea apelor uzate. Amestecul este aranjat în straturi și acoperit cu o peliculă specială, după care urmează un proces de fermentare timp de 7-8 luni pentru a deveni îngrășământ organic.

Tot procesul este supravegheat de Anatol Munteanu, maistru Spații Verzi, care ni-l descrie în linii generale:
„Aici se aduce creangă, iarba, frunza din oraș, toți brazii. Brazii, cum ați văzut, îi dăm la tocător și facem din ei rumegușul. Se amestecă la un loc și frunze, și iarbă, și rumegușul - tot la grămadă se pune-n groapă, se stropește, se udă și, în proces, se primește compostul. Se pune iar în pământ, nu se aruncă, nu se dă foc.”
Îngrășământul rezultat va fi folosit de către angajații Spații Verzi la amenajarea rondurilor de flori, vazelor de pe spațiile publice, precum și la plantarea arborilor din parcuri și scuaruri. Astfel, întreprinderea nu mai este nevoită să achiziționeze compostul pentru îngrijirea spațiilor verzi de peste hotare, fapt ce presupunea costuri ridicate.

Șeful Spații Verzi, Serghei Carp, preconizează ca anul acesta se vor obține 6000 m3 de compost, din care 4000 m3 proveniți din frunze, iar 2000 m3 din celelalte materii vegetale, inclusiv brazii tocați.
Campania municipală de colectare a brazilor a început în ianuarie și va continua până pe 11 februarie. De la începutul anului și până în prezent, în Capitală au fost colectați peste 1800 de molizi.
Clara Abdullah
Text
Carolina Buimestru
Video

Susține Ecopresa, distribuie!