VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Ce aveți? „Absorbante, tampoane”. Dar ceva mai prietenos mediului?
Am 21 de ani și pe durata a opt ani, de când am menstruație, am folosit peste 100 de pachete de absorbante. Suntem 1,4 milioane de femei în Republica Moldova, conform statisticii și date privind impactul produselor menstruale lipsesc.
Produsele menstruale de unică folosință generează cantități extraordinare de deșeuri, se arată în studii internaționale. Potrivit unor calcule făcute de Institutul Național de Sănătate SUA, pe parcursul vieții, fiecare femeie folosește în jur de 16 800 de tampoane sau absorbante. Astfel, o femeie aruncă aproximativ 150 de kilograme de tampoane și absorbante pe parcursul vieții.
Conform Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor, în Republica Moldova cantitatea de deșeuri menajere generată anual este în medie de 370 kg per locuitor. Trecerea la produse menstruale reutilizabile ar permite micșorarea cantității deșeurilor menajere generate de o gospodărie cu până la 13% per an, ceea ce reprezintă 48 kg.
Produsele menstruale sunt asociate cu lucruri ce trebuie imediat aruncate și uitate
Peste 450 de ani au nevoie deșeurile generate de produsele menstruale pentru a se descompune, declară Dorina Veleșcu, specialistă în comunicare în cadrul Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor.
„Produsele menstruale sunt unul dintre cele mai des întâlnite articole din plastic de unică folosință în gunoiul marin. Dincolo de resturile vizibile de plastic, mai există și problema microplasticelor, definite ca bucăți de plastic mai mic de 5 milimetri, ce ajung în produsele alimentare, iar recent s-au găsit urme de microplastic în sângele uman”, menționează Dorina.
Când vine vorba de diferențe în ceea ce privește implicațiile asupra mediului între diferite produse menstruale, experta declară că produsele menstruale de unică folosință sunt alcătuite din 90% plastic, pe lângă adezivi şi parfumuri.
„Prezența plasticului ar putea fi o surpriză pentru mulți, deoarece, spre deosebire de produsele alimentare, nu există nicio obligație legală pentru producătorii de produse menstruale de a enumera ingredientele pe ambalaj (deși majoritatea acestor informații sunt disponibile online). Cele două materiale principale necesare pentru fabricarea absorbantelor sunt bumbacul și plasticul. Ambele necesită cantități mari de apă, materii prime și resurse fosile neregenerabile pentru producerea lor. Un kilogram de bumbac consumă între 7 000 și 29 000 de litri de apă, ceea ce echivalează, în medie, cu un duș pe zi timp de un an. În plus, agricultura convențională, adică neecologică, folosește multe pesticide și substanțe chimice. De exemplu, numai cultivarea bumbacului necesită 25% din toate insecticidele utilizate în lume. Apoi, bumbacul este tratat și albit cu clor și cu mulți aditivi chimici care poluează apa, apele subterane și solul.
Tampoanele la rândul lor sunt confecționate din bumbac și poliester, iar firul atașat din bumbac, polipropilenă sau polietilenă. Acestea sunt ambalate într-o folie de plastic și împachetate în cutii de carton. Producția acestora, ca și în cazul absorbantelor necesită multe resurse, iar ca rezultat este generată o cantitate destul de mare de deșeuri ce poluează mediul ambiant.
Pe lângă cantitatea mare de resurse necesare la fabricarea produselor menstruale de unică folosință, acestea generează o cantitate destul de semnificativă de deșeuri post-utilizare. Fiecare absorbant și tampon este ambalat separat în folie de plastic, care la rândul lor sunt ambalate în altă folie de plastic sau cutie de carton, pentru a fi prezentate pe rafturile magazinelor. Acest carton fiind singurul deșeu ce poate fi sortat. Observăm că produsele menstruale de unică folosință utilizează dublu ambalaje, care nici nu pot fi reciclate.
Un factor important care duce la ignorarea impactului semnificativ al acestui tip de produse asupra mediului este anume felul în care gândim și cum le percepem. De cele mai multe ori produsele menstruale sunt asociate cu lucruri ce trebuie imediat aruncate și uitate, văzute ca ceva jenant. Mai mult, tampoanele și absorbantele sunt promovate ca obiecte comode, care pot fi aruncate îndată după folosire. De cele mai multe ori, ambalajele produselor menstruale nu sunt reciclabile, ceea ce nu încurajează deloc sustenabilitatea în rândul consumatorilor”, ne spune cu regret Dorina Veleșcu.
Și totuși care ar fi alternativele pentru absorbantele de unică folosință, care ar produce un impact mai puțin asupra mediului?
Experta menționează că există câteva alternative sustenabile pentru produsele menstruale: cupe menstruale, absorbante lavabile, chiloții menstruali, toate fiind produse reutilizabile.
„Cupa menstruală a fost unul dintre primele produse prezentate ca soluție de reutilizare. Există o multitudine de mărci care vin în diferite forme și dimensiuni, dar toate sunt fabricate fie din cauciuc, fie din silicon medical. Cu îngrijirea adecvată, o cupă menstruală poate servi până la zece ani.
Se estimează că o cupă reutilizabilă va crea doar un echivalent de 0,04 kg CO2 timp de un an, pe când un tampon — un echivalent de 5,26 kg CO2. Spre exemplu, folosind cupa menstruală pe parcursul a 5 ani, poate fi evitată emisia a 26.1 kg de CO2 per utilizator (5.22 kg anual).
Un alt produs mai nou este lenjeria de corp rezistentă la menstruație (sau chiloții de menstruație). Aceștia au de obicei miez absorbant din bumbac și material rezistent la apă. Ca și cupele menstruale, aceștia sunt reutilizabili. Pe lângă avantajul că cupele menstruale, absorbantele lavabile și chiloții menstruali sunt reutilizabili și reduc din costul pe care îl achită utilizatorul precum și cantitatea de deșeuri generată, acestea de cele mai multe ori vin în ambalaje din plastic ce poate fi reciclat sau sunt ambalate în hârtie. Chiar dacă aceste produse reutilizabile reduc deșeurile de plastic, nu toată lumea este interesată de ele. Din acest motiv, producătorii oferă opțiunile de unică folosință biodegradabile și fără plastic. Un exemplu sunt absorbantele cu căptușeală din bumbac organic și livrate în ambalaje care sunt compostabile și/sau fără plastic” specifică experta în comunicare.
Iar când este vorba de cine ar trebui să încurajeze femeile să treacă la produse sustenabile, specialista recunoaște că în ultimul deceniu produsele reutilizabile pentru igiena personală au devenit mai populare și încep să fie folosite din ce în ce de mai mult. Totuși, populația care le utilizează în mod regulat este încă în minoritate.
„Aceasta se datorează faptului că astfel de produse reutilizabile nu sunt disponibile pe scară largă. De exemplu, cupele menstruale și absorbantele textile sunt disponibile preponderent în magazine online, dar pot fi, de asemenea, găsite în câteva farmacii, supermarketuri, în magazine locale sau de artizanat. Disponibilitatea lor, cu toate acestea, diferă foarte mult de la sat la oraș. Pentru a crește și generaliza utilizarea lor, este important ca aceste produse reutilizabile să poată fi achiziționate din majoritatea magazinelor cu amănuntul și la prețuri accesibile.
În țările dezvoltate femeile au luat inițiativa în mâna lor și au creat mișcarea „Plastic free period” cu scopul de a încuraja femeile să se informeze despre impactul negativ ce îl au produsele menstruale din plastic asupra corpului uman și mediului ambiant. Prin abordarea acestui subiect într-un mod liber și nejenant, trecem peste tabu-ul și stânjeneală ce vine când vorbim despre produsele menstruale și încercăm să găsim alternative sustenabile și care nu afectează sănătatea noastră”, precizează pentru Ecopresa, Dorina Veleșcu, specialistă în comunicare în cadrul Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor.
Cupa menstruală – o alternativă sustenabilă
De mai bine de 6 ani utilizează cupa menstruală. Activista de mediu, Ecaterina Țăruș este cea care a renunțat la absorbante și tampoane. Acum, Ecaterina știe tot despre acest dispozitiv.
Spune că a aflat despre acest produs de pe rețelele sociale. „Am descoperit existența cupei într-o postare despre alternative sustenabile lucrurilor de unică folosință și am rămas uimită că așa ceva există, iar la noi nimeni nu cunoaște și nu vorbește despre cupă deși în SUA la momentul când am descoperit cupa, femeile foloseau de mai mult de 10 ani”.
Despre reacția organismului la primele utilizări a cupei menstruale, Ecaterina recunoaște că a avut nevoie de o perioadă de adaptare „să mă deprind cum să o poziționez corect, să înțeleg din experiența proprie de câte ori am nevoie s-o golesc și cum să fac acest lucru cât mai rapid și fără incidente. Din păcate după câteva utilizări am înțeles că ceva nu merge cum trebuie, deoarece chiar după mai multe tipuri de poziționare continuam să am scurgeri, din această cauză am avut o pauză de câteva luni de la cupă, însă continuam să caut motivul și soluția citind și informându-mă de pe internet și din experiența utilizatorilor care ar fi problema.
Spre fericirea mea am întâlnit o fată care povestea de probleme asemănătoare cu ale mele și urmându-i exemplul am investit într-o cupă ergonomică, în formă de virguliță, această formă este mai adaptată formei vaginului și este comodă dacă ai cervixul poziționat mai jos. De când o utilizez, viața mea pe timp de menstruație s-a schimbat spre bine”, menționează Ecaterina.
Dacă te întrebi cum să cureți cupa menstruală în locuri publice, atunci primește un sfat de la Ecaterina. „Eu am eliberat cupa și în toalete publice fără lavoar în cabină. În primul rând îți speli bine mâinile, ia cu tine șervețele uscate, dezinfectant fără miros și o sticlă de apă plată. Când întri în cabina de veceu mai dezinfectează mâinile încă o data imediat înaintea să te atingi de cupă. Golește cupa și șterge-o cu șervețel curat sau clătește-o cu apă plată și introdu cupa înapoi imediat, nu umbla cu dânsa ici-colo, cu cât mai puțin timp o manevrezi, cu atât mai bine. Nu trebuie să o dezinfectezi și să o speli cu săpun în timpul utilizării”, ne povestește pas cu pas despre acest proces Ecaterina Țăruș.
Ce spune medicul ginecolog?
Deși cupa menstruală nu este un lucru necunoscut în rândul femeilor din Republica Moldova, există totuși o mulțime de mituri legate de acest produs, bunăoară: „cauzează formarea unor răni pe mucoasa vaginală”, „poate contribui la distrugerea microflorei vaginale” și „dificultăţi la înlăturarea cupei” etc. Pentru a dezminți aceste mituri, am luat legătura cu Maria Melniciuc, medic ginecolog în cadrul Centrului Medical Clinica Sante.
Din punct de vedere fiziologic, cupa menstruală poate să dea niște reacții adverse organismului, atenționează ginecologul.
„Sunt caracterizate printr-un disconfort sau pot fi niște reacții alergice până la șoc toxic. Plusul este că ele sunt reutilizabile, adică le poți folosi îndelungat. Poți face și sport, poți să mergi și la înot, acesta este avantajul atunci când sunt introduse corect. Dacă nu sunt poziționate corect, sângele curge pe lângă peretele acestor cupe”, spune Maria Melniciuc.
Potrivit medicului ginecolog, cupele menstruale trebuie schimbate la fiecare 3-4 ore, astfel este împiedicată dezvoltarea infecțiilor. „Fiziologic, sângele menstrual ar trebui să curgă de sus în jos și în afara organismului, în afara vaginului. Atunci când sângele menstrual se reține la nivel de vagin, el este într-un mediu foarte bun de dezvoltare a infecțiilor. Dacă aceste cupe menstruale sunt schimbate la fiecare 3-4 ore și prelucrate termic corect, atunci nu ar trebui să provoace dezvoltarea unor infecții”.
Cu referire la vârsta potrivită pentru administrarea cupei menstruale, medicul ginecolog Maria Melniciuc afirmă că acestea pot fi folosite după inițierea relațiilor intime.
Unde și la ce preț pot fi cumpărate cupele menstruale?
La Chișinău, unul din magazinele în care poți găsi cupele menstruale este „Lilu Eco Shop”, de pe strada Serghei Lazo 11. În vânzare pot fi găsite cupe menstruale în două mărimi, S și M, iar lunar sunt vândute circa 40-50 de produse de acest fel, afirmă Mihaela Josan, consultanta magazinului.
Informații despre cupe, în general, este foarte puțină, clientele adresează întrebări de tot soiul, de la cele mai simple la cele mai banale. „Dacă s-ar cunoaște mai multe informații despre cupe, ar fi mai mare interesul de a le procura”, crede Mihaela.
Prețul unei cupe menstruale este de 500 de lei, iar la cele care le procură spun că nu este un cost mare și, fiind „este un produs care îți servește 8-10 ani, este un raport bun de preț-calitate”.
Recenziile de pe pagina de Instagram a magazinului arată că femeile care folosesc cupa menstruală sunt mulțumite de acest produs.
„Tare îmi place cupa. Am descoperit-o acum 8 luni, sunt mega mulțumită. Fără miros, fără disconfort, fără cheltuială de bani de fiecare dată”.
„E super mega această cupă, nu ştiu cum am trăit fără ea. O folosesc de 6 luni și sunt încântată de cât e comod si plăcut să te simți liberă în aceste zile”.
„Eu iubesc cupa menstruală. Cea mai bună invenție pentru femei din toate timpurile. Te simți comod, miroși frumos şi eşti curată şi practic nu o simți deloc. Merită orice ban investit”.
Conform unei cercetări realizate de organizația WoMena în 2019, la nivel global, peste 12 miliarde de produse menstruale de unică folosință sunt utilizate pe an, umplând latrinele sau ajungând la gropile de gunoi. Produsele menstruale de unică folosință creează, de asemenea, aproximativ 6,3% din resturile din canalizările de-a lungul râurilor și plajelor.