fbpx

La Peresecina a fost lansată linia de granulare a plasticului din deșeuri

 La Peresecina a fost lansată linia de granulare a plasticului din deșeuri

Sortarea plasticului la linia de granulare a plasticului din deșeuri, Peresecina, ABS Foto: FB/ Nicolae Ciubuc

Susține Ecopresa, distribuie!

La Peresecina, raionul Orhei, a fost lansată prima linie de granulare a plasticului din deșeuri. În acest sens, compania specializată ABS va colecta deșeurile din plastic de pe teritoriul municipiului Chișinău și a localităților din suburbie.

Lunar, pot fi reciclate aproximativ 180 tone de plastic. Costul total al echipamentului de granulare a constituit circa 500 mii de euro.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a vorbit despre importanța reciclării deșeurilor în contextul impactului asupra mediului și reducerii costurilor de producere a materiei prime pentru diferite industrii.

”În Republica Moldova avem autorizați 36 de operatori specializați în domeniu colectării și reciclării deșeurilor, dintre aceștia 18 se ocupă doar de reciclare. Reieșind din faptul că anual producem un milion de tone de deșeuri, am avea nevoie de mai mulți operatori autorizați, pentru că reciclarea este un element important din întregul lanț al managementului deșeurilor, ce are avantaje economice și ecologice”, a remarcat ministrul Ciubuc.

Lansarea liniei de granulare a plasticului din deșeuri Foto: FB/Nicolae Ciubuc
Lansarea liniei de granulare a plasticului din deșeuri
Foto: FB/Nicolae Ciubuc

Ministerul a elaborat un nou concept de colectare și prelucrare a deșeurilor, care pune accent pe reducerea efortului financiar și uman al autorităților publice locale. În perioada următoare vor fi sporite activitățile de informare și conștientizare a populației privind colectarea separată a deșeurilor, a mai adăugat Nicolae Ciubuc, în cadrul evenimentului.

Linie de granulare a plasticului din deșeuri, Peresecina, Orhei
Linie de granulare a plasticului din deșeuri, Peresecina, Orhei

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Reciclării, marcată pe 15 noiembrie.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!