Poluarea râului Nistru – o amenințare pentru viața și economia Republicii Moldova
Punga verde, punga neagră: sortăm divizând deșeurile în două pungi
În fiecare zi, cei 200 de muncitori de la fabrica de sortare din Colonița gestionează câte 500 de tone de deșuri – cca 2,5 per om. Ei desfac pungile noastre cu deșeuri ajunse pe o bandă rulantă și încearcă să scoată din amestecul din resturi alimentare, plastic, lichide etc., ceva care ar putea să fie reciclat. Mirosul puteți să vă imaginați cum este. Mai ales, vara. Vara mai este și foarte cald, iar iarna foarte frig.
Muncitorii de la fabrica de sortare au o rugăminte. O să ne fie extrem de recunoscători dacă vom separa de acasă deșeurile în două pungi diferite – fracția unmedă în pungă neagră, iar fracția uscată, în pungă verde.
În Republica Moldova se află cea mai mare stație de sortare a deșeurilor din Europa de Est. De regulă, când auzim așa ceva, ne gândim la utilaje sofisticate ce sortează gunoiul în doar câteva minute. În realitate, totul este total diferit: 200 de angajați sortează în fiecare zi câte 500 de tone de deșeuri mixte care ajung pe banda rulantă.
Ziua de muncă a unui lucrător de la stația de sortare începe și se încheie cu aceleași acțiuni – prin identificarea deșeurilor ce ar fi potrivite pentru sortare și reciclare. Din sutele de pungi de gunoi despachetate, puține conțin deșeuri ce pot fi reciclate. Lichidele de la alimente, cojile de legume și rămășițele de mâncare creează nu doar un miros strident ce-i însoțește ziua întreagă pe angajați, dar şi o problemă în sortarea acestor deșeuri. De exemplu, ambalajele murdare sunt lipsite de șansa la o nouă viață. În final, ele ajung la groapa comună.
Ritmul de lucru este intens. Fiecare muncitor caută un material anume pe banda rulantă. Pentru a sorta, este nevoie nu doar de răbdare și stoicism, dar și de un ochi de vultur. Doar așa poți observa ambalajul ascuns sub o legătură de mărar îngălbenit şi un recipient din aluminiu ce s-a înghesuit în pachetul plin cu resturi de morcov.
Procesul ar putea fi simplificat printr-o acțiune simplă: separarea deșeurilor umede de cele uscate în două pungi diferite. Aceasta ar face procesul mai rapid și ar mări cantitatea de deșeuri care ajung la reciclare.
Nu există utilaje suficient de performante pentru a-i înlocui
Acești oameni nu riscă să fie înlocuiți de utilaje noi sau de roboți, deoarece nu există tehnologie suficient de performantă care ar putea sorta gunoiul de o așa calitate proastă. Doar omul este capabil pentru moment să facă această muncă.
Este nevoie doar de două pungi
Deși de aproape doi ani s-a lansat o campanie ce are menirea să contribuie la ușurarea procesului de sortare, puțini oameni urmează recomandările oferite. Ar fi suficientă divizarea gunoiului în două pungi: una verde și una neagră. Anume cu ajutorul pungii verzi am putea facilita procesul de sortare a deșeurilor și îmbunătăți calitatea acestora. În ea am pune ambalajele reciclabile (fracția uscată) produse din: plastic, hârtie/carton, metal, sticlă și lemn, pe care deja le-am spălat, uscat și presat.
În punga neagră ar merge toată fracția umedă de gunoi: acel mărar îngălbenit, cojile de la legume, zațul de cafea, scutecele și altele. Dacă mai multe persoane ar face acest lucru, muncitorii n-ar mai fi nevoiți să deschidă fiecare pungă care ajunge pe banda de sortare, iar cantitățile de deșeuri care ar fi reciclate ar crește considerabil.
Unele deșeuri nu pot fi reciclate dacă ajung în gunoiul mixt
Irina Balica, reprezentanta ABS Recycling, spune că din momentul în care sunt amestecate cu deșeurile umede, multe dintre ambalaje nu mai pot fi valorificate. Un exemplu este hârtia sau cartonul care devin nereciclabile dacă sunt murdare.
Specialista subliniază că și foliile devin greu de identificat și de selectat în procesul de sortare dacă sunt contaminate cu deșeuri alimentare.
Conform spuselor Irinei Balica, la centrul de sortare ajung zilnic circa 500 de tone de gunoi pentru reciclare, care este sortat de către 200 de angajați.
Inițiativa de a diviza deșeurile în doi saci de culori diferite vine din campania socială #EuSortez, care a fost lansată în septembrie 2022 și a durat jumătate de an, având ca scop principal încurajarea cetățenilor să sorteze corect deșeurile pe care le generează zi de zi.
Conform datelor statistice, în anul 2021, în Republica Moldova au fost colectați 2 188,7 metri cubi de deșeuri, ceea ce ar fi egal cu volumul a 40 de containere maritime.