Machiajul tău poate fi şi strălucitor, şi eco. Sclipiciul din microplastic interzis în UE are înlocuitori ecologici
O mulţime de produse de machiaj – fard de pleoape, fard de obraz, ruj, luciu pentru buze, ulei pentru corp, lac pentru unghii, fixativ pentru păr – conţin sclipici din microplastic. Imaginaţi-vă numai cât de frecvent putem ingera accidental asemenea particule minuscule! Iar cosmeticele nu sunt singurele produse ce le conţin.
Nu în zadar oamenii de ştiinţă au bătut alarma că au găsit microparticule de plastic până şi în sângele uman. În medie, o persoană inhalează anual aproximativ 121.000 de particule de microplastic, iar altele 52.000 le ingerează, potrivit Programului de mediu al Națiunilor Unite (UNEP). Rezultă o cantitate de 163.000 de particule de microplastic acumulate în corpul uman de-a lungul unui an.
Microplasticul este fabricat din PET şi aluminiu
Microplasticul este fabricat din polietilen tereftalat (PET) și aluminiu. Nu se descompune în apele uzate și ajunge direct în corpurile de apă. Iată de ce Comisia Europeană a adoptat recent decizia de a „înlocui sclipiciul din plastic cu sclipici mai ecologic, care nu poluează oceanele noastre”. Mai ales că pe piaţă deja există, în paralel cu sclipiciul din microplastic, sclipici biodegradabil, solubil, natural, de origine minerală (anorganic).
Astfel, în ţările Uniunii Europene a fost interzisă, din 17 octombrie, vânzarea sclipiciului din plastic și a produselor ce conţin asemenea sclipici. Totuşi, produsele care deja se află în magazine şi depozite pot fi vândute până la epuizarea stocurilor.
În cazul produselor cosmetice cu sclipici care pot fi spălate, Comisia Europeană a decis că acestea pot fi vândute până pe 16 octombrie 2027. Cele care nu pot fi spălate vor rămâne în vânzare până pe 16 octombrie 2029, iar produsele de machiaj cu sclipici, inclusiv pentru buze şi unghii – până la 16 octombrie 2035.
CITEŞTE ŞI: STUDIU: Pentru prima dată au fost găsite microplastice în plămânii oamenilor
Sclipiciul ecologic este obţinut din celuloză
Există de mai mulţi ani producători care includ în compoziţia cosmeticelor sclipici eco-friendly, adică prietenos mediului. Alternativa inofensivă, care se descompune complet fără a dăuna naturii, este fabricată din celuloză şi este cunoscută sub denumirea de „bioglitter”. Celuloza pentru acest scop este obținută din lemn de esență tare.
Şi dacă te decizi în favoarea unei schimbări eco pentru cosmetice, observă că sclipiciul din plastic poate fi întâlnit la fiecare pas – este utilizat pentru ornarea diverselor obiecte de decor, a vitrinelor, a îmbrăcămintei şi încălţămintei. Bunăoară, globurilor pentru brad şi altor obiecte utilizate la crearea „atmosferei de poveste” a sărbătorilor de iarnă li se dă „strălucire” prin aplicarea acestui sclipici.
Nu ne cere nimeni să renunţăm complet la machiajul şi unghiile cu sclipici şi la atmosfera cu strălucire de basm din cadrul serbărilor. Ideea este să alegem produse inofensive pentru sănătatea umană şi mediu. Dacă noi, în calitate de consumatori, vom solicita în magazine produse ecologice, comercianţii şi importatorii vor reacţiona rapid printr-o ofertă corespunzătoare.