Puterea ciclonului Boris a fost alimentată de schimbările climatice, afirmă experții
Baloanele la careuri: societatea evoluează, e timpul să înnoim decorul
Se apropie 1 septembrie și ce fel de sărbătoare poate să fie fără baloane? Deși mai zic unii-alții că nu sunt ecologice, cu frumusețea nu te pui. Vom insista totuși că societatea evoluează, a venit timpul să renunțăm la acest „veșnic decor”, să revizuim înțelegerea noastră despre „frumos” și să conștientizăm că utilizarea baloanelor ca decor este mai tragică decât ne imaginăm.
Mai jos, povestim cum Liceul Teoretic „Waldorf” din Chișinău reușește să-și facă sărbătorile mai frumoase fără baloane. Totodată, aflăm cu ce putem să decorăm spațiile în care vor avea loc careurile și care este povestea despre aceste baloane: este oare chiar atât de grav?
Ce este un balon?
Un balon poate fi definit ca o pungă flexibilă care poate fi umplută cu gaze precum heliu, hidrogen, protoxid de azot, oxigen sau aer. Baloanele moderne sunt realizate din materiale diverse, inclusiv cauciuc, latex, policloropren, plastic metalizat sau țesături din nailon.
Un studiu efectuat de Universitatea Clemson din Carolina de Sud a arătat că 81% dintre baloanele lansate în atmosferă revin pe pământ aproape intacte și nu se fragmentează rapid. În apă, latexul rămâne flexibil pentru mai mult de 5 luni, ceea ce crește probabilitatea ca animalele să-l ingereze.
Există baloane biodegradabile?
Chiar dacă în magazine găsești baloane etichetate ca fiind „biodegradabile”, nu te grăbi să le cumperi. În realitate, descompunerea lor completă poate dura până la patru ani. Într-un experiment realizat de The Conversation, un balon etichetat „100% biodegradabil” a fost aruncat într-un compost și, după 16 săptămâni, a fost găsit în formă aproape intactă.
Baloanele – a treia cea mai periculoasă formă de deșeu marin pentru păsări
Silvia Ursul, ornitologă și vicepreședinta Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), avertizează că baloanele lansate în aer generează o cantitate semnificativă de deșeuri care poluează atât mediul terestru, cât și pe cel marin. „Baloanele atașate cu șnur pot provoca daune speciilor sălbatice, întrucât animalele își pot prinde părți ale corpului în ele sau se pot sufoca prin strangulare. De asemenea, păsările, reptilele și mamiferele sălbatice pot întâmpina probleme dacă înghit baloanele. Fragmentele de plastic ale acestora pot tenta animalele să le mănânce, provocându-le grave probleme digestive (precum ocluziile) sau chiar moartea”, spune specialista.
Mai mult, baloanele eliberate în atmosferă pot parcurge distanțe mari înainte de a ateriza, fiind transportate de vânt spre lacuri și mări, unde sunt adesea confundate de animale cu hrana.
„Un balon sau o pungă de plastic poate arăta exact ca o moluscă. Consumul acestui gunoi plutitor are efecte dăunătoare, inclusiv blocarea tractului digestiv, care duce la moarte”, explică Silvia Ursul.
Un studiu din 2019, realizat de CSIRO și Universitatea din Tasmania, arată că baloanele sunt a treia cea mai periculoasă formă de deșeu marin pentru păsări, acestea având de 32 de ori mai multe șanse de a provoca moartea decât alte tipuri de plastic. Studiul a analizat cauza morții a 1.733 de păsări marine din 51 de specii și a descoperit că una din trei păsări ingerase resturi marine.
Exemplul unui liceu din Chișinău care a renunțat la baloane
De peste 10 ani, Liceul Teoretic „Waldorf” nu mai folosește baloanele în cadrul ceremoniilor școlare. Olga Munteanu, directoarea instituției, explică: „Cu vreo 10 ani în urmă, o clasă de-a XII-a a folosit aceste baloane cu heliu și atunci un profesor a zis că ceea ce am făcut nu este corect față de natură. A fost ultima dată, am analizat și am decis că această practică nu ne reprezintă.”
Liceul susține ideea de a înlocui baloanele cu soluții ecologice și creative pentru a decora spațiile. „În proporție de 99%, folosim materiale ecologice și încercăm să găsim alternative care să fie frumoase și sănătoase. De exemplu, decorăm clasele și spațiul pentru careul de 1 septembrie cu steaguri, porumbei din hârtie și alte elemente realizate manual, păstrând naturalețea și tematica primei zile de școală”, spune Olga Munteanu.
„Noi suntem o școală amplasată într-un colț de rai, înconjurată de pădure și copaci, așa că nu simțim nevoia să aducem ceva artificial care să acopere frumusețea naturii. Preferăm să folosim elemente simple și naturale, precum o stofă frumoasă sau flori decupate din hârtie. Cel mai important simbol al ceremoniei de început de an este o arcă decorată cu flori naturale, cum ar fi floarea-soarelui sau alte plante rezistente. Prin această arcă trec picii de clasa I, marcând astfel primul lor pas în lumea școlii. Acesta este elementul central al decorului nostru și atunci nu este nevoie să mai fie și altceva care să te sustragă. Un alt aspect este amenajarea claselor, având aceeași abordare ecologică. Organizăm ateliere împreună cu părinții și copiii la care creăm decorațiuni din fetru, cum ar fi frunze, ciupercuțe și fructe de toamnă. Astfel, decorăm clasele într-un stil ecologic, fără baloane sau panouri din plastic”, povestește directoarea.
Mesaj pentru alte instituții de învățământ
„Nu tot ce este colorat și pompos este educativ și poate contribui la creșterea și formarea copilului. Trebuie să venim către copil cu ceva mai aproape de sufletul lui și să-i asigurăm un mediu cu adevărat sănătos. În instituția noastră, de exemplu, clasa I oferă un cadou special pentru clasa a XII-a și neapărat acest obiect este confecționat manual. Acum, elevii din clasa a XII-a creează coronițe din flori uscate pentru colegii lor de clasa I și atunci baloanele nu au loc. Învestirea în clasa I se face prin aceste coronițe, nu prin baloane. Există multe idei creative, iar important este să lăsăm imaginația să zboare și să facem viața mai frumoasă prin momente autentice, dar nu prin elemente sintetice și artificiale”, concluzionează Olga Munteanu, directoarea Liceului Teoretic „Waldorf”.
Cu ce putem înlocui baloanele?
Instituțiile de învățământ pot adopta soluții ecologice care să mențină atmosfera festivă fără a afecta mediul înconjurător. Iată câteva sugestii:
- Lampioane decorative – acestea pot fi suspendate pe o sfoară, fără a fi lansate în aer, creând o atmosferă festivă. Lampioanele sunt confecționate din hârtie biodegradabilă sau materiale reciclabile, reducând impactul asupra mediului.
- Steaguri și panglici reutilizabile – pot fi confecționate din materiale textile durabile, precum bumbac sau pânză. Acestea pot fi refolosite la diverse evenimente, contribuind la diminuarea cantității de deșeuri.
- Decoruri naturale – așa cum sugerează Olga Munteanu, elementele simple și naturale, precum flori decupate din hârtie și decoruri din materiale ecologice (arcă înfrumusețată cu flori naturale), dar și coronițe din flori uscate.
- Eșarfe și ornamente geometrice suspendate – pot fi realizate din materiale textile durabile, precum pânza sau mătasea.
- Flori din pietre vopsite – pietrele naturale pot fi vopsite în culori și aranjate sub forma unor flori decorative. Acestea sunt durabile și pot fi păstrate mult timp după eveniment, contribuind la înfrumusețarea spațiilor verzi fără a genera deșeuri.
- Ghirlande din cercuri de hârtie – pot fi confecționate din hârtie reciclată sau din carton colorat.