fbpx

Uite un cuib! Un nou recensământ al berzei albe în Republica Moldova

 Uite un cuib! Un nou recensământ al berzei albe în Republica Moldova

Foto: Larisa Zaharia.

Susține Ecopresa, distribuie!

La fiecare 10 ani, în peste 40 de țări din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova, are loc un eveniment important de conservare dedicat unei specii de păsări îndrăgite – Recensământul Internațional al Berzei Albe. În acest an, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova (SPPN) îi invită pe locuitorii din toată țara să-și îndrepte privirea către vecinii cu pene și să participe la această inițiativă, în perioada iunie-iulie.

Barza albă este una dintre speciile care locuiesc în preajma oamenilor și reprezintă un indicator sensibil al stării mediului. Acolo unde sunt mai multe berze albe există zone umede, iar terenurile agricole au mai puține pesticide.

Barză albă (Ciconia ciconia) cu șarpe în cioc. Foto: Olesea Lomaca
Barză albă (Ciconia ciconia) cu șarpe în cioc. Foto: Olesea Lomaca

„Acum are loc recensământul la nivel mondial al populației de barză albă, având în vedere că specia cuibărește în Europa și în anumite țări din Africa. Acest recensământ are loc o dată la 10 ani, iar fiecare țară este rugată să-și numere populația națională și să transmită datele, pentru actualizarea informației despre populația mondială a acestor păsări”, declară vicepreședinta SPPN, Silvia Ursul.

Primul Recensământ al Berzei Albe a fost organizat în 1934, la inițiativa Germaniei. În Republica Moldova, SPPN a desfășurat acest program în anii 2017 și 2019.

„SPPN a repetat recensământul în 2019 și am obținut rezultate foarte bune, identificând 415 cuiburi. De atunci au trecut cinci ani și, în contextul acestui recensământ mondial, informația trebuie actualizată. Cuiburile pot dispărea sau pot să apară cuiburi noi în acest interval. Un astfel de program de monitorizare, pentru o specie atât de ușor de recunoscut, trebuie să aibă loc permanent,” explică Silvia.

Recensământul are scopul de a estima populația cuibăritoare, ceea ce se realizează prin numărarea cuiburilor. Este esențial să se știe dacă cuibul este ocupat și dacă puii sunt vizibili.

Cocostârc/barză albă (Ciconia ciconia) pe cuib în satul Crihana Veche, comuna Manta. Foto: Alexandr Turcan
Cocostârc/barză albă (Ciconia ciconia) pe cuib în satul Crihana Veche, comuna Manta. Foto: Alexandr Turcan

„În baza acestor informații, la final se va calcula populația națională. Și pentru noi nu-i atât de important să fie cuibul pe hartă, mai mult sunt importante datele despre acesta. Dacă este ocupat sau nu anul acesta”, adaugă specialista.

Cum are loc recensământul?

SPPN a creat o pagină separată cu denumirea „Recensământul Cuiburilor de Cocostârc/Barză albă din Republica Moldova”, unde a publicat o instrucțiune detaliată pentru cei interesați să participe.

Recensământul se desfășoară pe baza unui formular de întrebări, prin intermediul căruia se colectează și se stochează date legate de cuibărirea cocostârcilor.

Fiind o specie simpatică și îndrăgită, cocostârcul/barza albă (Ciconia ciconia) nu are nevoie de o introducere elaborată. Identificarea, observarea și înregistrarea acestei specii este foarte ușoară pentru toată lumea, chiar și pentru persoanele care în mod normal nu acordă mare atenție păsărilor.

Barză albă (Ciconia ciconia). Foto: Ion Grosu
Barză albă (Ciconia ciconia). Foto: Ion Grosu

Cum poate fi accesat formularul de participare la recensământul cuiburilor de cocostârci: 

  1. Completați rubricile incluse: localizarea cât mai precisă a cuibului, starea acestuia și suportul pe care se află, dacă este ocupat sau nu, dacă puii se văd și pot fi numărați;
  2. Dacă aveți și o fotografie a cuibului, anexați-o la formular;
  3. Apăsați butonul „Submit”;
  4. Urmăriți Harta interactivă pentru a verifica dacă observația Dvs. este publică.
Sursa foto: Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova
Sursa foto: Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova

Cuiburile înregistrate vor apărea în mod automat pe o hartă interactivă ce poate fi vizualizată de toți cei interesați de situația cocostârcilor în Republica Moldova.

În cadrul recensământului din 2019, de exemplu, în Republica Moldova au fost identificate 415 cuiburi de barză, cele mai multe – 248 – pe stâlpi de beton și lemn (69). Cel mai vechi cuib de barză din Republica Moldova este considerat a fi cuibul din satul Pogănești (raionul Hîncești), care are o vechime de aproximativ 200 de ani.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc