fbpx

Rândunica este „Pasărea anului 2024” în Republica Moldova

 Rândunica este „Pasărea anului 2024” în Republica Moldova
Susține Ecopresa, distribuie!

Rândunica a fost desemnată „Pasărea anului 2024 în Republica Moldova”, în urma votului realizat pe pagina de Facebook a Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN). 

Oamenii au ales rândunica deoarece este mai cunoscută decât alte specii de păsări și are un farmec aparte. Este o pasăre care deseori trăiește în vecinătatea oamenilor, uneori chiar sub acoperișul caselor lor, spun organizatorii concursului.

„Am desfășurat un concurs pe pagina Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, i-am invitat pe oameni să aleagă pasărea lor preferată dintre 5 specii. Rândunica a acumulat cele mai multe voturi și am decis să o declarăm pasărea anului 2024”, a precizat Silvia Ursul, vicepreședinta SPPN, pentru Ecopresa.

La concurs au mai participat următoarele specii: Pănțărușul, Șorecarul comun, Sfrânciocul roșiatic și Cucuveaua.

Știați că? 

  • Rândunicile migrează anual pe distanțe lungi, de la 10.000 până la 20.000 de km, din Africa de Sud și Centrală în Europa și Asia.
  • Rândunicile își construiesc cuiburile din noroi sub streșini, pe balcoane sau pe pereții exteriori ai clădirilor.
  • Rândunicile pot avea 2-3 generații de pui pe an, cu 4-5 pui în fiecare cuib.
  • Cuiburile de rândunică sunt construite din noroi amestecat cu salivă, paie, pene sau păr de animale. Pot avea un diametru de 10-15 cm și o înălțime de 5-7 cm.
  • Rândunicile se reîntorc la același cuib an de an, după migrația de iarnă.
  • Rândunicile consumă cantități mari de insecte, contribuind la controlul dăunătorilor.
  • Rândunicile sunt considerate un simbol al prosperității și al norocului în multe culturi.
  • Populațiile de rândunici sunt în declin din cauza distrugerii habitatelor, utilizării pesticidelor și schimbărilor climatice.
  • Rândunicile pot atinge viteza de până la 70 km/h în timpul zborului.
  • Rândunicile pot dormi în timp ce zboară.
  • Rândunicile pot trăi până la 10 ani în sălbăticie.

Rândunica este adesea confundată cu lăstunul de casă. Cum le deosebim?

Rândunica și lăstunul de casă sunt două specii foarte comune, pe care oamenii le confundă frecvent. „Confuzia apare din cauza faptului că păsările se aseamănă destul de bine între ele. Au doar câteva diferențe de aspect, care scapă unui ochi neantrenat. În plus, cele două specii frecventează aceleași habitate și ambele cuibăresc în preajma zonelor populate de oameni”, explică Silvia Ursul într-un articol publicat pe pagina SPPN. 

Cu toate acestea, există deosebiri între aceste două păsări. Vă oferim mai jos informații utile în procesul de recunoaștere a rândunicii și a lăstunului.

Ornitodata – aplicația ce te ajută să înregistrezi rândunelele și alte păsări sălbatice observate 

Aplicația Ornitodata, dezvoltată de Societatea Ornitologică Română (SOR) pentru a colecta observații despre păsări sălbatice din România, este  disponibilă și în Republica Moldova. Poate fi descărcată uşor de pe Google Play.

Datorită observațiilor semnalate de cât mai mulți utilizatori, va fi acumulată o informaţie mai amplă despre distribuția și abundența păsărilor din Republica Moldova.

VEZI ȘI: Prietenii păsărilor din RM au la dispoziţie un nou instrument – aplicaţia Ornitodata

Astăzi, 1 aprilie, marcăm Ziua Internațională a Păsărilor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc