fbpx

Prietenii păsărilor din RM au la dispoziţie un nou instrument – aplicaţia Ornitodata

 Prietenii păsărilor din RM au la dispoziţie un nou instrument – aplicaţia Ornitodata

Rață mare (Anas platyrhynchos), femelă. Foto: FB/SPPN/ Vasiliy Tovtul

Susține Ecopresa, distribuie!

Societatea Ornitologică Română (SOR) le-a făcut un cadou minunat prietenilor păsărilor din Republica Moldova de Ziua României, 1 decembrie. Aplicația Ornitodata, dezvoltată de SOR pentru a colecta observații despre păsări sălbatice din România, a devenit disponibilă și în Republica Moldova. Evenimentul a fost anunţat de organizaţia nonguvernamentală Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN).

Astfel, ornitologii din Republica Moldova, dar şi pasionaţii care ştiu să identifice speciile de păsări, au de astăzi posibilitatea să descarce pe telefonul mobil şi să utilizeze aplicaţia Ornitodata, pentru a înregistra orice pasăre sălbatică observată.

Pot fi raportate orice păsări sălbatice văzute şi identificate, inclusiv coţofenele, ciocănitorile, ciorile etc., nu doar cele rar întâlnite, a precizat, solicitată de Ecopresa, Silvia Ursul, cofondatoarea şi vicepreședinta SPPN.

„Se merge pe principiul: ai văzut o pasăre, o înregistrezi în aplicație”, a spus interlocutoarea.

CITEŞTE ŞI: O excursie „neplanificată”: pasăre din Siberia, observată pentru prima dată în Republica Moldova

Datorită observațiilor semnalate de cât mai mulți utilizatori, va fi acumulată o informaţie mai amplă despre distribuția și abundența păsărilor din Republica Moldova.

Începând cu anul 2024, Ornitodata va fi dezvoltată pentru a încorpora observații mai ample din Republica Moldova. Cele două țări vor folosi o bază comună de date pentru a colecta, monitoriza și înregistra speciile de păsări locale.

Aplicația Ornitodata poate fi descărcată uşor de pe Google Play.

SPPN promite că „urmează concursuri și provocări” din partea sa, pentru care va fi nevoie de această aplicație.

Informaţiile colectate în RM vor fi expediate către o bază de date europeană

„Aplicația este destinată persoanelor care cunosc și pot identifica speciile de păsări sălbatice din preajma lor. Poate fi utilizată atât pentru observații ocazionale, dar și pentru observații frecvente – adică, dacă din unul și același loc vedem frecvent diverse specii de păsări, cum ar fi, de exemplu, din grădina noastră”, a precizat Silvia Ursul pentru Ecopresa.

Mai mult ca atât, toate datele colectate în Republica Moldova vor fi expediate automat către EuroBirdPortal (EBP), astfel că împreună cu restul bazelor de date din Europa vor fi prelucrate la nivelul unei singure baze de date, potrivit interlocutoarei.

Datele colectate pot fi analizate separat, facilitând gestionarea ulterioară a acestora.

CITEŞTE ŞI: Omul le-a redus mâncarea, tot omul să le ajute. Când, cum și cu ce hrănim păsările iarna?

„Noi, SPPN, ne-am dorit să dezvoltăm o aplicație dedicată pentru colectarea datelor din teren. Am găsit în final o soluție, cu resurse financiare extrem de limitate, prin intermediul unei colaborări cu colegii noștri din România, de la Societatea Ornitologică Română, pentru a extinde baza de date și posibilitatea de colectare a datelor și în Republica Moldova”, a povestit Silvia Ursul.

Potrivit ei, SPPN a testat această aplicație în ultimii ani în diverse programe de monitorizare și a constatat multiplele avantaje ale utilizării acesteia. Acum, a apărut posibilitatea ca toţi pasionații de natură din Republica Moldova să o utilizeze.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic