fbpx

O excursie „neplanificată”: pasăre din Siberia, observată pentru prima dată în Republica Moldova

 O excursie „neplanificată”: pasăre din Siberia, observată pentru prima dată în Republica Moldova

Pitulice mică siberiană. Foto: Gheorghe Țâcu

Susține Ecopresa, distribuie!

Descoperire remarcabilă în lumea păsărilor! Pitulicea mică siberiană și-a făcut apariția pentru prima dată în Republica Moldova. Nu este exclus că aceasta s-a întâmplat și din cauza schimbărilor climatice, susține Silvia Ursul, ornitolog. 

Pasărea a fost observată și documentată de către fotograful Gheorghe Țâcu, iar identitatea acesteia a fost confirmată atât prin înregistrarea sunetului specific (indispensabil pentru identificarea corectă), cât și printr-o fotografie realizată în apropierea lacului Dubăsari, pe data de 25 noiembrie curent, chiar înaintea unei furtuni de zăpadă.

Potrivit Societății pentru Protecția Păsărilor și Naturii din Republica Moldova, pitulicea mică siberiană cuibărește în pădurile de conifere din zona de taiga siberiană, începând cu regiunea Munților Ural (fluviul Pechora) și înspre estul îndepărtat. Ea face adesea excursii „neplanificate” în Europa în timpul migrației către zonele de iernare – peninsula Arabă, dar în special India. Apare din când în când iarna în vestul Europei, mai ales în Olanda și Insulele Britanice.

Deși este înregistrată și în Europa, numărul de păsări observate ar fi mai mic decât cel real, din cauza că, uneori, datele despre pitulicea mică siberiană nu ar fi credibile și pentru că unii ornitologi o clasifică drept o subspecie a pitulicii mici, în timp ce alții o consideră ca fiind o specie independentă.

Potrivit Ghidului de Identificare a Păsărilor din Europa și zona mediteraneeană „Collins”, pitulicea mică siberiană este recunoscută ca o subspecie a pitulicii mici (Phylloscopus collybita). Conform unor liste de clasificare a păsărilor (HBW and BirdLife Taxonomic Checklist v7), pitulicea mică siberiană este deja considerată o specie independentă.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari