VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației
În luna martie Mișcarea Ecologistă din Moldova a dat startul unui proiect nou și ingenios, axat și de această dată pe regiunea pitorească a Orheiului Vechi – „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației”, graţie susținerii financiare a Serviciului Forestier din Statele Unite (United States Forest Service).
Proiectul și-a propus să lucreze cu copii și adolescenții din localitățile raioanelor Orhei, Dubăsari și Criuleni, care se află în perimetrul rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” și cu profesorii acestora.
Scopul acestui proiect este să încurajeze tinerii să afle mai multe despre patrimoniul natural local de la profesorii lor și să transmită informațiile altor oameni interesați: membrii propriei comunități și oaspeților rezervației din Moldova sau de peste hotare.
În acest fel, elevii instituțiilor de învățământ din opt localități (Ivancea, Furceni, Piatra, Susleni, Trebujeni, Mărcăuți, Mașcăuți și Holercani) vor fi informați de către profesorii lor în cadrul a 32 de excursii și expediții educative despre importanța și valoarea peisajului local, despre istoria celor mai frumoase și pitorești locuri din vatra satului.
La rândul lor, elevii vor sintetiza aceste învățăminte și le vor comunica celor din jur prin intermediul unor eseuri și desene menite să descrie/ ilustreze diversitatea și frumusețea locurilor în care trăiesc.
Întregul proiect se va desfășura sub formă de concurs, căci cele mai bune lucrări vor concura între ele atât la nivel local, cât și la nivel de rezervație, iar cele desemnate câștigătoare de către juriul concursului vor fi incluse într-o broșură care va echivala cu o invitație făcută de tinerii din comunitatea locală pentru a explora comorile ascunse ale Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”.
În acest fel, tinerii din localitățile pitorești ale rezervației vor deveni ghizi valoroși pentru comunitatea în care trăiesc și pentru întreaga rezervație, al cărei potențial nu este cunoscut pe deplin. Și întrucât nimeni altcineva în afară de cel care s-a născut într-un anumit loc nu-și poate descrie mai fermecător baștina, tinerii implicați în proiect vor deveni cei mai buni mesageri și promotori ai patrimoniului local.
Proiectul „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației” a început cu o masă rotundă dedicată profesorilor de biologie/ geografie/ educație ecologică din cele 8 școli care se află în arealul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, desfășurată pe data de 15 martie. La acest eveniment s-a discutat despre potențialul cultural-natural al Rezervației, activitățile extra-curriculare pentru copii în vederea promovării educației ecologice și creșterii atașamentului față de plaiul natal.
Pe parcursul lunii aprilie profesorii organizează 32 de excursii la nivel local (câte 4 excursii în fiecare din cele 8 localități), în cadrul cărora elevii vor vedea cu ochii lor cele mai pitorești locuri ale satului și ale rezervației și vor găsi inspirația necesară pentru a-și pune creativitatea la încercare. Tinerii promotori au timp până la sfârșitul lunii aprilie să realizeze desenele și să scrie eseurile de promovare, iar până pe 10 mai fiecare profesor va fi responsabil de organizarea procesului de evaluare locală a lucrărilor și de selectare a celor mai bune opere, conform categoriilor de vârstă. După etapa locală, câștigătorii vor participa la o expediție fotografică desfășurată în luna iunie în arealul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, în cadrul căreia micii turiști vor vizita cele mai frumoase locuri ale rezervației din care fac parte localitățile lor.
Urmăriţi detalii pe pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/tineriOV