Compensația „Ajutor la contor” va fi acordată pe card, nu în factură. Argumente „pro” și „contra”
La Orheiul Vechi – șase trasee de observare a păsărilor, drumeţii şi cicloturism
La Orheiul Vechi, mai aproape de natură. Au fost prezentate șase trasee de observare a păsărilor, drumeţii şi cicloturism în arealul Rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi. Noi opţiuni pentru turiști.
Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu susținerea Programului de Granturi Mici al GEF și Proiectul de Competitivitate în Moldova, a prezentat 6 opţiuni de trasee turistice de observare a păsărilor, drumeții și cicloturism în arealul Rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi.
La deschiderea oficială a evenimentului au participat: Sergiu Popescu, directorul rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, Diana Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova, Andrei Chistol, Secretar de stat Ministerul Culturii, Educației și Cercetării, Elena Scobioală, coordonator de proiecte al Mișcării Ecologiste din Moldova.
Traseele turistice din Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” reprezintă o inovație eco-turistică în Republica Moldova și au drept scop familiarizarea vizitatorilor cu potențialul natural, cultural și gastronomic al Rezervației.
Elena Scobioală, coordonatoare de proiect în cadrul Mișcării Ecologiste din Moldova, a remarcat că traseele au complexitate diferită, de la 4 km la 23 km, pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta, prin Defileele pitorești ale râului Răut, inclusiv cu obiective turistice, posibilități de cazare și opriri gastronomice la pensiunile din zonă.
„Este necesar să suplimentăm experiența turistului care vine să descopere produsul turistic autohton. Ne bucurăm că împreună cu partenerii de la Ministerul Culturii, Educației și Cercetării, partenerii de la Ministerul Economiei, autoritățile publice locale, Mișcarea Ecologistă din Moldova, lansăm, la Orheiul Vechi, noi componente ale produsului turistic. Aceste trasee de drumeție, ciclism, birdwatching completează valoarea istorico-culturală a destinației turistice „Orheiul Vechi””, a menționat Diana Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova.
Potrivit lui Sergiu Popescu, directorul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, identificarea și promovarea traseelor de observare a păsărilor, drumeție și cicloturism sunt un element important în efortul susținut al tuturor partenerilor de promova patrimoniul natural al rezervației, inclusiv a dezvolta potențialul celor opt localități care fac parte din arealul acesteia.
După deschiderea oficială, jurnaliștii, ghizii de turism, reprezentanții agențiilor de turism, au parcurs, pe jos, o porțiune a traseului Trebujeni-Furceni, observând păsările din cadrul Rezervaţiei. Potrivit Silviei Ursul, ornitolog, expert al MEM, în arealul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” pot fi observate peste 100 specii de păsări, care reprezentă 1/3 din numărul total de specii de păsări caracteristice pe teritoriul Republicii Moldova, pe parcursul anului.
Traseele de observare a păsărilor, drumeții și cicloturism reprezintă o posibilitate de a diversifica oferta turistică a regiunii, de a extinde timpul de ședere al vizitatorilor în arealul Rezervației Orheiul Vechi, precum și de a dezvolta noi fațete ale turismului ecologic și de aventură din Republica Moldova.
Pentru a uşura procesul de cunoaştere și orientare în spațiu, Mișcarea Ecologistă din Moldova a dezvoltat o serie de produse, care în mod gratuit vor fi puse la dispoziția vizitatorilor, prin intermediul Centrului de expoziție al Rezervației Orheiul Vechi, al pensiunilor rurale, al agențiilor de turism și al Centrului de Informare Turistică:
- Hartă interactivă şi aplicaţie mobilă a traseelor turistice de observare a păsărilor în arealul Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi;
Story Maps (pagina web a hărții interactive care are text și informații media): versiunea în engleză (https://arcg.is/mzmT5) și versiunea română (https://arcg.is/1Pby8P0)
- Ghid al păsărilor din Rezervaţia Orheiul Vechi;
- Pliant privind biodiversitatea de la Orheiul Vechi.
De-a lungul traseelor au fost instalate nouă panouri informative, cu hărți ale itinerariilor și alte date utile, aceasta fiind o primă etapă în amenajarea traseelor turistice.
Activitatea este implementată de Mişcarea Ecologistă din Moldova, în cadrul proiectului „Comunitate responsabilă – peisaj terestru conservat”, desfășurat cu suportul Programului de Granturi Mici al GEF şi al Proiectului de Competitivitate din Moldova.
Totodată, în procesul de identificare a traseelor turistice au fost implicate organizațiile EcoRun Moldova şi „Moldova Mountain Bike Club”, care au testat aceste trasee în cadrul competițiilor anuale de alergări și ciclism.
Galerie Foto AICI