fbpx

Au fost desemnați Micii Ambasadori ai Orheiului Vechi

 Au fost desemnați Micii Ambasadori ai Orheiului Vechi

Tinerii – promotorii patrimoniului Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi

Susține Ecopresa, distribuie!

Două eleve din satele Mașcăuți (raionul Criuleni) și Piatra (Orhei) au fost desemnate cu titlul Micul Ambsador din arealul Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechial. Este vorba de Ludmila Carţîn și, respectiv, Xenia Romaniuc, care și-au primit cupele din partea Mișcării Ecologiste din Moldova (MEM), la 20 iunie curent. Totodată, școlilor de unde provin câștigătoarele le-a fost oferit și câte un aparat foto profesional.

Premierea a finalizat concursul „Potenţialul cultural şi natural al localităţii – mândria satului”, desfășurat de Mișcarea Exologistă din Moldova, în cadrul proiectului „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a Rezervațieiˮ, cu suportul Serviciului Silvic al SUA (US Forest Service).

Micul Ambasador din arealul Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi - Xenia Romaniuc, cl. IX, satul Piatra, Orhei
Micul Ambasador din arealul Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi – Xenia Romaniuc, cl. IX, satul Piatra, Orhei
Micul Ambasador din arealul Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi - Ludmila Carţîn, cl. VI, „Gimnaziul Ion Sârbu”, satul Maşcăuţi, Criuleni
Micul Ambasador din arealul Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi – Ludmila Carţîn, cl. VI, „Gimnaziul Ion Sârbu”, satul Maşcăuţi, Criuleni

Micii Ambasadori au primit cupele și diplomele de la invitatul special al evenimentului, domnul Constantin Mihăilescu, expert în domeniul protecției mediului al Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID), care a venit cu un mesaj de felicitare şi de mulţumire din partea US Forest Service. Experul s-a adresat tuturor profesorilor şi participanţilor la acest proiect şi, în mod deosebit, învingătorilor concursului, menționând că implicarea tinerei generaţii în cunoaşterea profundă a potenţialului natural şi a monumentelor culturale prin activităţi practice, conform principiului „learning by doing” (a învăţa prin a face),  este un factor foarte important.

35881819_605418633175029_7375791794627280896_oConstantin Mihăilescu a adăugat că promovarea programelor educaţionale pentru tineri şi maturi este un domeniu prioritar al US Forest Service – o instituţie multifuncţională care pe lângă activităţile sale de bază de gestionare a pădurilor şi a ariilor protejate, promovează multe alte activităţi ecologice, turistice şi culturale . Proiectul „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a Rezervațieiˮ, implementat în Republica Moldova, este una din iniţiativele prin care această abordare durabilă a US Forest Service este promovată la nivel internaţional.

La festivitatea de premiere au participat în calitate de invitați speciali și doamna Lilia Curchi, redactor-coordonator al Revistei NATURA, precum și domnul Sergiu Popescu, director al Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi, care la fel, au venit cu un mesaj de felicitare şi încurajare a participanţilor la Concurs.

35540097_605419263174966_4415148323552362496_oPe final de eveniment, toţi participanții – câștigători ai locurilor I din cele 8 localități participante în Concurs precum și profesorii lor au primit daruri precum cărţi poştale din Colecţia Moldova Pitorească a Revistei Natura, calendare şi un curs gratuit în bazele fotografiei, desfăşurat în timpul excursiei-cadou în arealul Rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi.

35629409_605420049841554_6884466257727324160_oMenţionăm că scopul Concursului de creație „Potenţialul cultural şi natural al localităţii – mândria satului”, a fost de a crește gradul de cunoaștere și atașament al tinerilor din arealul Rezervației Orheiul Vechi față de potențialul cultural și natural al localității de baștină. Concursul de eseuri și desen s-a desfășurat începând din luna martie până în luna iunie 2018, fiind implementat de MEM și partenerii săi – școlile din localitățile Trebujeni, Furceni, Ivancea, Mașcăuți, Marcăuți, Susleni, Holercani și Piatra. Competiția a fost realizată în două etape: locală și regională. Pentru a-i ajuta pe copii să-și cunoască mai bine localitatea, profesorii au organizat lecții practice sub forma unor excursii în raza satului. În total, peste 20 de obiective din cele 8 localități au fost prezentate în cadrul a 32 de excursii (câte 4 excursii în fiecare localitate) la care au participat peste 500 de elevi.

Excursie-cadou pe traseul de observare a păsărilor (birdwatching) organizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova
Excursie-cadou pe traseul de observare a păsărilor (birdwatching) organizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova

În rezultatul primei etape, în fiecare școală au fost selectate cele mai bune lucrării, fiind desemnați câștigători autorii a 48 de lucrări din cele 297 participante în concurs. Etapa regională s-a desfășurat între câștigătorii locurilor I din cele 8 localități, lucrările cărora au fost analizate de juriul Mișcării Ecologiste din Moldova.

Mai multe detalii despre proiectul  „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a Rezervațieiˮ găsiți aici: http://mem.md/tineri-din-orhei-vocea-pentru-promovarea-durabila-a-rezervatiei/

us forest mem

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!