fbpx

74 de localități afectate de furtună vor primi ajutor din partea statului

Susține Ecopresa, distribuie!

Guvernul acordă ajutor material celor 74 de localități din șase raioane ale țării care au fost afectate de intemperiile din 25-26 iulie. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale și aprobată în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Din rezervele de stat vor fi oferite bunuri sub formă de materiale de construcții –  peste 64 de mii de foi ondulate de ardezie pentru acoperiș, aproape 500 de m3 de cherestea. Suma totală este de 16,3 mii lei.

Solicit autorităților locale să se mobilizeze și să dea dovadă de responsabilitate pentru a efectua cât mai curând toate lucrările de reparații și a înlătura daunele”, a spus prim-ministrul Dorin Recean în cadrul ședinței.

Foto: IGSU

Materialele, eliberate din cadrul Agenției Rezerve Materiale, vor fi distribuite autorităților publice locale din raioanele Edineț, Soroca, Rîșcani, Dondușeni, Drochia și Hîncești, pentru efectuarea lucrărilor de reparație și de construcție a caselor de locuit, clădirilor administrative și culturale, care au fost afectate de ploile torențiale și rafalele de vânt.

De gestionarea loturilor cu ajutoare materiale acordate localităților din nordul și centrul țării se va ocupa, începând de astăzi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Mai jos găsiți lista localităților:

Localitățile care vor primi ajutor by Ecopresa.md on Scribd

În urma precipitațiilor puternice care au avut loc în ultimele zile pe teritoriul țării, cele mai multe pagube au fost înregistrate în raionale Edineț, Soroca, Dondușeni, Rîșcani și Drochia.

Sursa foto: IPM

În raionul Edineț, localitatea Terebna, au fost afectate acoperișurile a 30 de case de locuit, iar în orașul Cupcini, în urma vântului puternic, au fost afectate acoperișurile mai multor blocuri de locuit. De asemenea, a fost deteriorat acoperișul Școlii de arte, al grădiniței de copii și al gimnaziului. În localitatea Viișoara, ploile au distrus circa 70 ha cu grâu și porumb. În alte localități ale raionul Edineț, cum ar fi  Brânzeni, Chetroșica, Bleșteni, Burlănești, Ruseni în urma furtunii au fost deteriorate acoperișurile mai multor clădiri, printre care gimnazii, grădinițe, depozite, primării, dar și centre culturale.

În raionul Soroca, localitatea Bădiceni, în timpul intemperiilor, vântul puternic a smuls parțial 58 de foi de ardezie și 25 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități. Tot aici a fost deteriorat acoperișul unui depozit, fiind smulse 129 de foi de ardezie și 47 de foi de ardezie de pe acoperișurile a nouă case de locuit. De asemenea, în satul Hristici, rafalele de vânt și ploile abundente au afectat circa 12 hectare de livadă cu meri.

CITEȘTE ȘI: „Bucăți de grindină mai mari decât oul de găină” au distrus strugurii

În urma intensificării vântului, în seara zilei de 25 iulie, în mai multe localități din raionul Rîșcani, au fost deteriorate acoperișurile a peste 50 de case de locuit și a 14 depozite agricole. Totodată, în localitatea Zăicani, intemperiile au distrus mai multe hectare de culturi agricole, printre care 213 ha de floarea soarelui, 60 ha de livezi și 36 ha de porumb. Rafalele de vânt au adus prejudicii și în localitatea Baraboi, raionul Dondușeni, unde au fost afectate circa 60% din acoperișul gimnaziului, acoperișurile a două depozite de cereale, dar și a 4 case de locuit. Tot în raionul Dondușeni, localitatea Tîrnova, vântul puternic a smuls circa 300 de foi de ardezie de pe acoperișul unei fabrici avicole. În urma precipitațiilor abundente, în mai multe localități din raionul Drochia, au fost înregistrate deteriorări ale acoperișurilor mai multor construcții, printre care 10 depozite, 2 grădinițe de copii, 2 primării, dar și 13 case de locuit.

CITEȘTE ȘI: FOTO/VIDEO: Ploi și vânt puternic în mai multe localități. 120 de copaci de pe drumurile naționale au fost doborâți

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu