VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Furtunile au făcut pagube în fondul forestier. „Lucrările silvotehnice nu s-au efectuat la timp”
Furtunile care au afectat zilele acestea nordul Republicii Moldova au lăsat urme grele şi în fondul forestier. „Angajaţii Întreprinderii pentru Silvicultură Edineţ au monitorizat atent situaţia, iar concluziile sunt departe de a fi optimiste”, menționează Agenția „Moldsilva” într-o postare pe o rețea de socializare.
Din imaginile postate de Agenția „Moldsilva” se vede cum în pădurile din raionul Edineț mai mulți arbori și fragmente de copaci au fost doborâte la pământ, ca urmare a intemperiilor. „A fost compromisă o mare parte din munca silvicultorilor de îngrijire şi conducere a arboretelui. În această situaţie, campania de plantare din toamna anului curent devine şi mai importantă”, subliniază Agenția „Moldsilva”.
Contactat de Ecopresa.md, Boris Cojocari, directorul Întreprinderii pentru Silvicultură Edineț, a declarat că nu poate oferi alte detalii la acest subiect fără acordul conducerii Agenției „Moldsilva”.
Victoria Covali, specialistă în silvicultură, a precizat pentru Ecopresa.md că arborii au avut de suferit întrucât lucrările silvotehnice s-au făcut cu întârziere sau nu s-au efectuat deloc.
„Noi avem păduri cultivate, însă nu avem, din păcate, acele ecosisteme care pot să se autoregleze. Arboretele are un ciclu de viață, iar la fiecare etapă de dezvoltare este necesară efectuarea anumitor lucrări. Dacă lucrările respective întârzie cu 10 ani, avem ceea ce avem, din păcate. Aici [la Edineț, n. a.] s-a întârziat cu 20 de ani, la care se adaugă și secetele prelungite, furtunile, dăunătorii etc.”, a explicat Victoria Covali.
Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pe 6 iulie au fost înregistrate ploi torențiale cu grindină în raioanele Edineț și Briceni, iar angajații IGSU au fost solicitați pentru gestionarea consecințelor cauzate de vremea rea. Echipajele IGSU și ale Administrației de Stat a Drumurilor au acționat pentru înlăturarea copacilor doborâți de furtună, care au blocat parțial traseul M5 între localitățile Groznița și Halahora din raionul Briceni.
Totodată, conform primelor informații înregistrate, mai multe culturi agricole și case de locuit au fost afectate în localitățile Viișoara, Fetești și Bădragii Noi din raionul Edineț. Bilanțul complet al pagubelor materiale urmează să fie stabilit de Comisiile pentru Situații Excepționale ale raioanelor afectate.