fbpx

Meteorologii explică fenomenul care s-a abătut ieri asupra Moldovei. „Avertizarea a fost trimisă cu o oră înainte de furtună”

Susține Ecopresa, distribuie!

După ploile și vântul puternic care s-a abătut ieri asupra Republicii Moldova și care a rupt crengi și a scos acoperișuri, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a explicat fenomenul. Meteorologii susțin că ieri, spre țara noastră s-a deplasat un front atmosferic rece și, în contrast cu temperaturile înalte, a dus la schimbarea bruscă a vremii, la vânt puternic, averse cu descărcări electrice și vijelie.

În acest context, SHS a luat toate măsurile de rigoare conform protocolului și a transmis o avertizare meteorologică privind instabilitatea atmosferică. Avertizarea a fost transmisă la ora 20.25 către toate entitățile beneficiare, conform Schemei de difuzare a informației, iar frontul menționat și-a început manifestarea în jurul orelor 21.30, deci populația a fost atenționată cu cel puțin o oră înainte de a începe furtuna”, anunță SHS.

Totodată, meteorologii susțin că în perioada de vară sunt frecvente astfel de schimbări ale vremii, iar avertizările privind instabilitatea atmosferică se emit cu maximum 6 ore înainte, iar durata cea mai mică de anticipare este de 10-15 minute, conform protocolului.

Avertizarea a fost trimisă cu o oră înainte de a începe furtuna deoarece se verifică tehnic probabilitatea declanșării fenomenului și gradul de pericol, care nu putea fi prevăzut cu 24 de ore sau mai devreme de ora transmisă”, au specificat meteorologii.

Furtuna din seara zilei de ieri a lăsat fără energie electrică mai multe localități din întreaga țară. Vântul a doborât copaci, a rupt crengi și a scos acoperișurile mai multor case. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că din seara zilei de ieri până la ora actuală, în total, salvatorii au efectuat 117 intervenții privind înlăturarea consecințelor condițiilor meteorologice nefavorabile.

Foto: IGSU
Foto: IGSU
Foto: IGSU
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu