fbpx

FOTO/VIDEO: Ploi și vânt puternic în mai multe localități. 120 de copaci de pe drumurile naționale au fost doborâți

 FOTO/VIDEO: Ploi și vânt puternic în mai multe localități. 120 de copaci de pe drumurile naționale au fost doborâți

Sursa foto: asd.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Aproximativ 120 de copaci de pe drumurile naționale au fost doborâți de furtuna puternică de marți seara, 25 iulie. Mai multe trasee au fost blocate din cauza arborilor doborâți de vântul puternic, a anunțat Administrația de Stat a Drumurilor.

Sursa foto: asd.md

Potrivit site-ului asd.md, cele mai mari pagube s-au înregistrat în regiunea de nord a Republicii Moldova și anume în raioanele Edineț, Glodeni, Dondușeni, Rîșcani, Ocnița, Fălești, Drochia, Briceni, Soroca.

Sursa foto: asd.md
Sursa foto: asd.md

Un agricultor din satul Buzdugeni, raionul Edineț, a postat imagini prin care atenționează că ploile și furtuna au făcut pagube imense în gospodăria lui.

Cetățenii care au fost afectați de furtună și ploi puternice și au nevoie de ajutor sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

„Prima Sursă”, canalul oficial de pe Telegram creat de autorități, precizează că intervenția salvatorilor a fost necesară în total în 13 localități nu doar din nordul țării, dar și în capitală, precum și în raioanele Ștefan Vodă și Criuleni.

Sursa foto: IPM

Autoritățile au intervenit pentru a tăia mai mulți copaci doborâți de intemperii pe drumurile locale, care au blocat circulația în municipiul Edineț și în alte localități, dar și pentru a înlătura arborii și crengile care s-au prăbușit peste mai multe autovehicule.

Sursa foto: IPM

Unele localități au rămas fără lumină

Mai multe orașe și sate au rămas fără curent electric. În dimineața zilei de miercuri, 26 iulie, ora 6.00, au rămas deconectate parțial de la energia electrică 76 de localități din 9 raioane, între care Drochia, Dondușeni, Soroca, Rîșcani, Edineț. Echipe specializate au întreprins măsurile necesare ca aceste localități să fie reconectate la curent.

Sursa foto: IPM

Din cauza ploilor și a vântului puternic, a rămas fără energie electrică și Sectorul Poliției de Frontieră Valea Rusului, raionul Fălești. Potrivit canalului „Prima Sursă”, lipsa curentului nu a afectat activitatea subdiviziunii. Totodată, autoritățile îndeamnă călătorii ca, înainte să pornească la drum lung, să se informeze despre starea vremii atât din țară, cât și din statul în care au planificat sejurul, precum și să țină cont de îndrumările și avertizările altor instituții de resort.

Sursa foto: IPM

Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) menționează că autoritățile au început să evalueze pagubele și să restaureze zonele afectate. „Inspectorii de mediu din Rîșcani, în colaborare cu administrația publică locală din Rîșcani și Nihoreni, au format echipe pentru a evalua impactul furtunii asupra spațiilor verzi.(…). Echipele de intervenție au început deja lucrările de curățare și îndepărtare a arborilor căzuți și a resturilor vegetale pentru a facilita accesul și a stabili măsurile necesare pentru începerea refacerii zonelor verzi afectate”, se menționează într-o postare a IPM de pe o rețea socială.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari