fbpx

Două coduri galbene: se așteaptă vânt puternic și caniculă

 Două coduri galbene: se așteaptă vânt puternic și caniculă

Vântul puternic din seara de 25 iulie anul curent a distrus peste 120 de copaci pe drumurile naționale. Sursa foto: asd.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de instabilitate atmosferică. Astfel, în perioada 2 august, orele 16.00-22.00, în raioanele de nord și de centru ale țării se așteaptă descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat și vânt puternic, în rafale de până la 15-20 de metri pe secundă.

Instituția avertizează și despre faptul că în perioada 3-6 august este un alt cod galben, de caniculă. Astfel, pe parcursul a patru zile, temperatura maximă a aerului va atinge valori  de +33..+35°C, iar de pe 4 până pe 6 august în jumătatea de sud a țării mercurul din termometre va urca până la +36..+38°C.

În context, Serviciul Hidrometeorologic de Stat recomandă populației să evite, pe cât este posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00. Suntem îndemnați să purtăm pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.

Sursa foto: Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Totodată, instituția mai recomandă să facem dușuri călduțe, pe parcursul zilei, dar fără să ne ștergem de apă. Trebuie să bem zilnic 1,5 – 2 litri de lichide, fără ca să așteptăm să apară senzația de sete.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute. Este binevenit și consumul de fructe și legume proaspete – pepene galben, pepene roșu, prune, castraveți, roșii – deoarece acestea conțin o cantitate mare de apă.

Suntem îndemnați să avem grijă de copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi și să le oferim în mod regulat lichide, chiar dacă acești oameni nu cer apă.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari