fbpx

După o avertizare de caniculă, meteorologii anunță Cod galben de averse. Experții explică fenomenul

Susține Ecopresa, distribuie!

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru această după amiază Cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea va fi valabilă până mâine dimineață la ora 08.00. Anunțul a venit în timp ce Moldova este sub Cod galben de caniculă, anunțat pentru astăzi.

Potrivit meteorologilor, în această după amiază și pe parcursul nopții se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse cu grindină și vijelie în rafale de până la 20 m/s.

Potrivit specialiștilor, cantităţile de precipitaţii acumulate pot duce la inundarea gospodăriilor aflate în zonele joase (la baza versanţilor), pe unele râuleţe şi cursuri mici de apă sunt posibile creşteri locale ale nivelului apei, izolat cu ieşirea ei în luncă, se poate produce eroziunea solului, înnămolirea şi pătulirea culturilor cerealiere, prăşitoare şi legumicole. Totodată, este posibilă apariţia fenomenului de acvaplanare, care poate să ducă la pierderea controlului direcţiei de mers a autovehiculului.

Tot astăzi este în vigoare avertizarea de caniculă. Temperatura maximă pe arii extinse atinge până la 37 de grade Celsius.

Profesorul român Lucian Sfîcă, expert în climatologie, susține că în regiunea Moldovei sunt șanse mari pentru furtuni severe. „Un context sinoptic ce poate fi definit drept clasic pentru vijeliile de vară de la noi. Suntem astăzi în sectorul cald al unui ciclon mobil cu deplasare rapidă spre est la nord de țara noastră. În fața frontului rece sau asociat acestuia, pot să apară dezvoltări convective de tip multicelular sau supercelular, caracterizate prin averse consistente de precipitații, vânt cu intensificări extreme și grindină”, explică profesorul.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu