fbpx

Hectare de livezi și vii, distruse. Ploile din ultimele zile au provocat pagube în cinci raioane

 Hectare de livezi și vii, distruse. Ploile din ultimele zile au provocat pagube în cinci raioane
Susține Ecopresa, distribuie!

Ploile din ultimele zile au provocat pagube considerabile în 21 de localități din cinci raioane. Zeci de kilometri de drumuri locale au fost distruse, 59 de gospodării au fost inundate. Datele au fost prezentate în debutul ședinței Guvernului din 8 iulie.

Ministrul Pavel Voicu a declarat că în urma ploilor abundente, a căderilor masive de grindină și a vântului au avut de suferit 21 de localități din 5 raioane: Hâncești, Ialoveni, Criuleni, Căușeni, Ștefan Vodă, dar și din regiunea UTA Găgăuzia. Aproape 60 de km de drumuri locale au fost distruse, 59 de gospodării au fost inundate, iar 120 ha de livezi, 23 ha de viță-de-vie și 20 ha de porumb au fost afectate.

Ministrul Perju a declarat că în sudul țării au fost afectate 2500 ha de culturi pomicole și viticole, unele din ele chiar în proporție de 90 %. Teritoriul afectat nu dispune de sistem antigrindină.

Șeful Guvernului a solicitat ministrului de finanțe să creeze un grup de lucru care, în decurs  de o săptămână, să găsească soluțiile optime pentru asigurarea și protejarea agriculturii.

„În prezent, protejarea agriculturii se face exclusiv prin asigurare. Nu există altă cale de a acorda suport celor care au de suferit de pe urma calamităților naturale. Dacă va fi cazul, vom rectifica din nou bugetul de stat pentru a sprijini agricultura”, a menționat Ion Chicu.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!