fbpx

Două companii private vor dona 3000 de tone de biocombustibil solid instituțiilor publice

Susține Ecopresa, distribuie!

Mai multe instituții publice din Republica Moldova vor beneficia de donații de biocombustibil solid din partea a două companii private. O decizie în acest sens a fost aprobată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Biocombustibilul solid, sub formă de coajă de floarea soarelui granulată, va ajunge în instituțiile publice sub monitorizarea de către Agenția pentru Eficiență Energetică.

Donațiile în sumă de trei mii de tone de biocombustibil solid valorează peste 11 milioane de lei și sunt oferite de companiile S.A. „Floarea Soarelui” și SRL Trans Oil Refinery. Acestea sunt destinate pentru acoperirea deficitului de biocombustibil solid pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023 în instituțiile publice.

Conform datelor disponibile la momentul actual, în Republica Moldova sunt 317 instituții publice (școli, grădinițe, case de cultură etc.), care dețin o centrală termică pe bază de biocombustibil solid cu capacitatea totală de cca 65 MW. Dintre acestea, 85 de instituții dispun de centrale termice pe peleți cu capacitatea totală de cca 17 MW. Necesarul total de biocombustibil solid pe țară constituie 18 025 tone. Actualmente, deficitul este de peste 11 tone.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu