fbpx

Consumul energetic în 3 000 de instituții publice va fi monitorizat într-un sistem unic

Susține Ecopresa, distribuie!

Consumul de energie electrică, gaze naturale, energie termică și apă în peste trei mii de instituții publice din Republica Moldova va fi monitorizat printr-un sistem  unic. Sistemul informațional de management energetic (EMIS) a fost adaptat în țara noastră și testat anterior în 17 instituții publice din municipiul Chișinău cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și al Facilității Globale de Mediu. Acum, este extins la nivel național.

Datele statistice privind consumul de energie și apă vor fi acumulate în baza facturilor lunare și vor fi analizate pentru a stabili ulterior măsuri de eficiență energetică ce pot fi aplicate de către managerii instituțiilor. Datele sunt colectate cu suportul Ministerului Energiei și al Agenției pentru Eficiență Energetică.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, consideră că acesta este un pas spre a obține o mai bună eficiență energetică. „Managementul energetic este o necesitate acută pentru instituțiile publice. Utilizarea ineficientă a electricității, gazului sau apei înseamnă risipa banilor publici care ar fi putut fi investiți în proiecte de dezvoltare și modernizare a țării. Problema a devenit mai pronunțată în contextul majorării tarifelor la energie electrică, energie termică și gaze naturale, când resursele necesare pentru achitarea facturilor au depășit cu mult planificarea inițială. Trebuie să fie aplicate măsuri de eficiență energetică, iar colectarea și analiza datelor privind consumul de resurse este un prim pas în acest sens”, susține oficialul.

Andrea Cuzyova, reprezentanta Rezidentă Adjunct PNUD în Republica Moldova, declară că datele colectate prin „EMIS” vor facilita înțelegerea consumului real de energie și vor ajuta în identificarea soluțiilor ce pot genera economii și pot atenua presiunea financiară asupra instituțiilor.

În cadrul proiectului, 3 000 de clădiri cu cea mai scăzută eficiență energetică vor beneficia gratuit de audit energetic și servicii de management energetic, inclusiv de elaborarea unui plan de acțiuni concrete pentru a-și reduce consumul de energie și apă și a micșora plățile pentru facturi.

Sistemele vechi și managementul energetic ineficient duce la risipă de resurse. De exemplu, avem situații în care clădiri similare ca parametri tehnici și destinație folosesc cantități diferite de energie sau apă. Concluziile sunt evidente: nu sunt aplicate măsuri de izolare termică, nu sunt folosite corespunzător utilajele electronice sau nu este deconectată lumina în sălile unde nu activează nimeni. Dacă izolarea termică necesită resurse financiare, atunci schimbarea comportamentului uman – nu, iar adoptarea unui comportament corespunzător ar putea aduce reduceri de până la 15% din consum”, menționează Irina Apostol, dezvoltatoarea sistemului EMIS în cadrul Green City Lab Moldova.

Procesul de colectare și analiză a datelor a fost lansat, iar experții lucrează la identificarea măsurilor de eficiență energetică ce pot fi aplicate pentru clădirile publice.

Sistemul Informațional de Management Energetic a fost dezvoltat și lansat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Croația în anul 2006, unde a fost replicat în peste 13 mii de clădiri publice. Ulterior, modelul EMIS a fost adaptat și în alte țări, inclusiv în Bosnia și Herțegovina, Serbia.

În Republica Moldova, EMIS a fost adaptat și testat în cadrul a 17 clădiri publice din Chișinău datorită suportului oferit de PNUD Moldova și GEF. Totodată, în instituțiile incluse în proiectul pilot au fost instalate peste 80 de contoare inteligente care permit monitorizarea consumului de resurse energetice în timp real.

Extinderea accesului la Sistemul Informațional de Management Energetic pentru clădirile publice din toată țara este realizată de Green City Lab Moldova, împreună cu Centrul analitic independent „Expert-Grup”, cu susținerea financiară a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu