fbpx

Cine vor fi beneficiarii programului „Eco-voucher”?

Susține Ecopresa, distribuie!

Familiile vulnerabile din punct de vedere energetic vor primi câte un voucher pentru cumpărarea sau înlocuirea aparatelor electrocasnice. Este vorba despre familiile cu venituri modeste, dar cu cheltuieli mari pentru energie electrică. Programul „Eco-voucher” a fost gândit pentru a ajuta oamenii să aibă facturi mai mici la energie prin faptul că își vor înlocui unele aparate electrice pe altele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Beneficiarii vor fi identificați în baza informațiilor pe care le deține statul despre cheltuielile pentru energie, venituri, numărul de membri în familie și alte informații relevante.

„Subvenția va căuta beneficiarul”

Șeful Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, a explicat pentru ecopresa.md că informațiile despre aceste familii, în principiu, au fost introduse anul trecut pe platforma compensații.gov.md. Astfel, pentru a primi aceste vouchere, potențialii beneficiari nu trebuie să depună vreo cerere sau să își înainteze „candidatura”. Sistemul însuși va identifica, în baza unor criterii strict stabilite, familiile care au nevoie de asemenea ajutor.

Toți pot avea nevoie de vouchere. Dar noi mergem pe altă abordare – voucherul va căuta beneficiarul. Vor fi selectate o serie de criterii. De exemplu, gospodăriile care au consum ce depășește 100 de kwh,  au 4 și mai mulți copii în familie, sunt nu doar din Chișinău, dar și din raioane. Voucherele vor fi împărțite proporțional numărului de populație în toate raioanele. Pot fi incluse și criterii suplimentare: de exemplu, dacă sunt persoane cu dizabilități în familie, familii tinere cu copii minori”, a specificat Ion Muntean.

Programul „Eco-voucher” este pilotat și finanțat în acest an de către PNUD Moldova de Uniunea Europeană. Agenția pentru Eficiență Energetică va gestiona sistemul informațional, care a fost aprobat săptămâna trecută de către Guvern. „Sistemul informațional este necesar, în primul rând, pentru identificarea beneficiarilor de vouchere și pentru administrarea programului. Ca să vedem în timp real câte vouchere au fost valorificate, ce fel de vouchere, cine le-a valorificat, cine nu. În plus, este necesar pentru a notifica potențialii beneficiari”, a explicat șeful AEE.

Cum vor afla potențialii beneficiari despre faptul că pot primi eco-voucher?

Vor exista mai multe căi de informare. Primul este cabinetul personal de pe platforma compensații.gov.md, acolo unde s-au înregistrat anul trecut familiile pentru a beneficia de compensații la facturi. În plus, viitorii beneficiari vor fi notificați printr-un mesaj pe telefonul personal și pe căsuța poștală. De asemenea, oamenii vor putea verifica dacă sunt eligibili pentru un asemenea voucher pe platforma voucher.md, după ce vor introduce codul personal din buletin”, notează Ion Muntean.

Cei care nu au nici e-mail, nici telefon mobil, vor fi găsiți la numerele de telefon fix. Pe lângă aceasta, va fi deschis un centru informațional prin intermediul căruia vor fi apelați viitorii beneficiari. În procesul de informare a beneficiarilor vor fi implicate și centrele unificate pentru prestarea serviciilor publice, care sunt în peste o sută de localități din toată țara, dar și primăriile.

Șeful Agenției a mai specificat că anul curent vor putea beneficia de vouchere doar persoanele care s-au înregistrat anul trecut pe platforma compensații.gov.md pentru că datele acestora deja există în sistem. Cei care se vor înregistra anul curent pe platformă vor putea benefica de eco-vouchere abia anul viitor.

Implementarea proiectului va începe până la sfârșitul anului curent. În următorul an, acest program va fi finanțat de către Guvern.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu