fbpx

Programul „Rabla pentru electrocasnice” a fost lansat: eco-voucherele acoperă 80% din preţul aparatelor noi

 Programul „Rabla pentru electrocasnice” a fost lansat: eco-voucherele acoperă 80% din preţul aparatelor noi

Foto: energie.gov.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Primul beneficiar din cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”, sesiunea „echipamente mari”, şi-a procurat joi, 23 noiembrie, un frigider.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului, la un magazin din Chişinău din cadrul unei reţele comerciale partenere a programului, beneficiara a prezentat, de pe telefonul mobil, eco-voucherul care-i acoperă 80% din preţul unui nou frigider, precum şi o fotografie a frigiderului vechi. Vechiul ei frigider urmează a fi preluat şi evacuat gratis de către comerciant, pentru reciclare.

Va scădea consumul de electricitate, se vor reduce şi cheltuielile pentru facturi

Programul „Rabla pentru electrocasnice” vizează două obiective: se va diminua consumul de energie electrică al cetăţenilor şi, totodată, aceştia vor plăti mai puţini bani pentru facturile la  curent, a menţionat în cadrul evenimentului ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Persoanele vulnerabile din punct de vedere energetic (aproximativ 6.000 de familii, pentru început) vor fi sprijinite financiar să-şi înlocuiască electrocasnicele vechi cu unele eficiente energetic – frigidere, maşini de spălat, plite şi cuptoare electrice, aspiratoare, televizoare etc. Cele 80% din valoarea aparatelor acoperită de eco-vouchere înseamnă până la 12 mii de lei. Beneficiarul plăteşte restul de 20% şi predă aparatul vechi.

Foto: Ministerul Energiei

Ministrul a subliniat că echipamentele vechi vor fi supuse reciclării, în concordanţă cu principiile economiei circulare, care presupune repunerea în circuit a deşeurilor.

Eco-vouchere pentru procurarea becurilor LED

Ca un prim-pas în cadrul aceluiaşi program, 50 de mii de familii cu vulnerabilitate energetică ridicată vor beneficia de vouchere a câte 500 de lei pentru procurarea becurilor de tip LED. Pentru acestea nu este necesară contribuţia personală, iar becurile vechi nu trebuie predate.

Înlocuirea unui bec incandescent de 60 waţi cu un bec LED de 10 waţi aduce economii de 328,5 lei pe an, potrivit calculelor Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Cum vor fi repartizate voucherele

Până la sfârşitul anului, eco-voucherele vor fi repartizate persoanelor selectate dintre cei care s-au înregistrat în 2022 pe platforma compensaţii.gov.md, iar în 2024 beneficiarii vor fi selectaţi dintre cei care se înregistrează acum. Prioritate vor avea familiile numeroase cu venituri reduse.

Persoana selectată va fi anunţată prin SMS, prin e-mail sau printr-o altă modalitate – în funcţie de datele oferite pe platforma compensaţii.gov.md. După notificarea că este eligibil pentru program, beneficiarul urmează să acceseze compensatii.gov.md, să se autentifice cu numărul de telefon și parola setată în timpul înregistrării şi să urmeze paşii recomandaţi.

Eco-voucherele pot fi utilizate doar de către persoanele pe numele cărora sunt emise – vor prezenta buletinul de identitate la magazin, precum şi fotografia aparatului vechi pe care doresc să-l înlocuiască.

Lista magazinelor participante la program poate fi găsită accesând acest link.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” va funcţiona iniţial pe baza platformei compensaţii.gov.md, iar ulterior va fi gestionat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

CITEŞTE ŞI: „Giganți moldoveni”, obligați să adune, să sorteze și să recicleze o anumită cantitate de ambalaje, ocolesc legea

Programul este susţinut financiar de UE şi PNUD

Programul „Rabla pentru electrocasnice” este o inițiativă a Guvernului Republicii Moldova, Uniunii Europene și a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. La evenimentul de lansare au fost prezenţi Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, precum şi reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, care au vorbit şi despre importanţa decarbonizării sistemului energetic, în contextul atingerii obiectivelor climatice.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic