fbpx

Noile etichete energetice pentru electrocasnice: parametrii tehnici sunt prezentaţi mai exact şi mai clar

 Noile etichete energetice pentru electrocasnice: parametrii tehnici sunt prezentaţi mai exact şi mai clar

Foto: ceccarbusinessmagazine.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Etichetele energetice de tip nou, obligatorii în UE din 2021, sunt tot mai prezente în magazinele din Republica Moldova. Acestea apar treptat la noi din 2022, pe măsură ce sunt importate electrocasnice de la producători europeni. În Republica Moldova, tranziţia de la etichetele energetice vechi la cele noi se va face pe parcursul acestui an. Până la jumătatea anului 2024, cadrul legislativ intern va fi ajustat la normele UE din domeniul etichetării energetice, prevede o lege intrată în vigoare în decembrie 2023.

Etichetele sunt asigurate de producători (branduri europene), iar informaţiile declarate pe ele se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și pe standarde de testare mai eficiente.

Indicii „plus” au fost excluşi şi avem o scară energetică cu 7 trepte, de la A la G

„Eticheta veche era cumva neclară, pentru că majoritatea produselor se încadrau în clasa A. Pentru a exclude această confuzie, s-a mers pe o scară mai simplă – de la A la G. Iar pentru clasa energetică A au fost excluşi indicii „plus” („+”). A+++ devine A. A++ devine B. A+ devine C. Şi tot aşa până la G” – a explicat, solicitat de Ecopresa, Manole Balan, director adjunct al Centrului Național de Energie Durabilă (CNED, fosta Agenţie pentru Eficienţă Energetică).

Clasa energetică A, prima de pe săgeata verde intens, arată echipamentul cu cel mai redus consum de energie electrică. Respectiv, clasa G, pe fundalul săgeţii de culoare roşu intens, este atribuită electrocasnicelor cu cel mai mare consum de energie.

Culoarea verde şi către verde sugerează echipamentele mai eficiente din punct de vedere energetic. Culoarea roşie şi către roșie indică aparatele cu un consum mai sporit de energie.

Este recomandat să alegem un produs cu un consum cât mai redus, adică unul din clasa A – astfel economisim şi bani, şi electricitate.

Într-o primă etapă, noua etichetă va fi introdusă pentru cinci categorii de produse: frigidere şi congelatoare de uz casnic, mașini de spălat rufe și mașini de spălat vase, televizoare și alte afișaje electronice, becuri/surse de lumină. Pentru alte grupuri de produse, precum aparate de aer condiționat, aparate de încălzire a apei, noile etichete vor fi introduse ulterior.

Etichetele noi conţin un cod QR. Consumul de energie este anunţat pe ore sau cicluri de activitate

Pe noile etichete, consumul de energie este anunţat pe ore de funcționare sau pe cicluri de activitate (nu consumul mediu anual, ca pe etichetele vechi). Astfel, cumpărătorul va cunoaşte mai exact câtă electricitate consumă, de exemplu, o maşină de spălat rufe la o spălare. Pe etichetă mai este afişată clar cantitatea de litri de apă necesară la un ciclu de spălare, durata ciclului. La fel ca etichetele energetice vechi, noile etichete conţin informaţii despre nivelul de zgomot produs de frigidere şi maşinile de spălat.

Etichetele noi au şi un cod QR în colţul din dreapta-sus. Scanând acest cod, obţinem un link către fişa tehnică a dispozitivului – putem afla mai multe detalii despre produs, stocate de producător într-o bază de date europeană.

Tot mai mulţi moldoveni acordă atenţie etichetelor energetice

Înlocuirea aparatelor electrice vechi, care consumă multă energie, cu aparate de generaţie nouă se soldează pentru gospodăriile casnice cu economii importante de bani şi electricitate. Bunăoară, frigiderului îi revin 40-60% din consumul de energie electrică al unei gospodării. Înlocuind un frigider de generaţie veche cu un frigider de nouă generaţie din clasa A, factura se va reduce cu cel puţin 20%. Iar înlocuirea unui bec incandescent de 60 waţi cu un bec LED de 10 waţi aduce economii de 328,5 lei pe an, potrivit calculelor experţilor moldoveni.

Cristian Babac, vânzător-consultant într-un magazin de electrocasnice din Chişinău, a povestit pentru Ecopresa că practic fiecare al doilea potenţial cumpărător întreabă  câtă electricitate consumă aparatul electrocasnic de care este interesat.

Vizitatorii magazinului ne-au confirmat acest fapt. Mai mult, spre bucuria noastră, ei au menţionat şi faptul că electrocasnicele eficiente energetic „sunt eco”, iar un consum redus de resurse energetice înseamnă o atitudine mai responsabilă faţă de mediu. Unii dintre ei cunoşteau în ce constau schimbările de pe noile etichete energetice.

Un studiu efectuat de Biroul Național de Statistică (BNS) în 2022 şi având ca perioadă de referință anul 2021, arăta că 51,4% dintre consumatorii din Republica Moldova cunoşteau ce înseamnă „clasă energetică”. Totuşi, doar 13,3% se ghidau de acest criteriu la cumpărarea unui aparat electrocasnic. Spre regret, majoritatea alegeau un produs cât mai ieftin (66,2%), „pe potriva buzunarului”.

Oamenii sunt încurajaţi şi susţinuţi financiar să-şi procure electrocasnice eficiente energetic

Foto: ceccarbusinessmagazine.ro

În noiembrie 2023, Guvernul a lansat Programul „Rabla pentru electrocasnice”. În cadrul acestuia, persoane cu venituri mici, considerate „vulnerabile din punct de vedere energetic” (aproximativ 6.000 de familii, pentru început), vor fi sprijinite financiar să-şi înlocuiască electrocasnicele vechi cu unele eficiente energetic – frigidere, maşini de spălat, plite şi cuptoare electrice, aspiratoare, televizoare etc. Beneficiarii vor primi de la stat eco-vouchere care vor acoperi 80% din valoarea aparatelor (până la 12 mii de lei). Ei vor suporta restul de 20% din cost şi vor preda aparatul vechi.

Până la 10 ianuarie curent, 18.840 de persoane au primit vouchere pentru electrocasnice mari şi becuri LED în cadrul programului. Beneficiarii au reuşit să procure până la data menţionată 1.438 de electrocasnice mari și 143.676 de becuri LED, potrivit Ministerului Energiei. Programul „Rabla pentru electrocasnice” este implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Republica Moldova îşi armonizează legislația în domeniul eficienței energetice la acquis-ul Uniunii Europene

Directivele Uniunii Europene (UE) privind proiectarea ecologică a produselor cu impact energetic, dar și etichetarea produselor plasate pe piață au fost transpuse în anul 2014 în legislația Republicii Moldova. Acum, acestea sunt aliniate la noile reglementări europene. Înlocuirea electrocasnicelor vechi cu aparate eficiente energetic vor contribui la atingerea obiectivului de decarbonizare a economiei Republicii Moldova către anul 2050.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „REDU ENERGIA: Soluții de eficiență energetică pentru comunități mai bune”, finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei și implementat de EcoVisio, în parteneriat cu „Active Commons e.V.” și EcoPresa.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic