fbpx

Vor putea să-și încarce telefoanele mobile direct în stradă. Noi tehnologii într-un sat din sudul țării

 Vor putea să-și încarce telefoanele mobile direct în stradă. Noi tehnologii într-un sat din sudul țării

Arborele solar este amplasat în imediata apropiere de Centrul Cultural Văleni. Foto: Roman Friptuleac

Susține Ecopresa, distribuie!

Satul Văleni din raionul Cahul a inaugurat, de Ziua Mondială a Mediului, primul arbore solar care va permite locuitorilor să reîncarce dispozitivele electronice, cum ar fi telefoanele mobile, folosind energia regenerabilă captată de panourile solare integrate în structura arborelui.  

Prin intermediul acestui proiect, se promovează utilizarea sustenabilă a resurselor energetice și se încurajează o abordare ecologică în comunitatea rurală.  

Foto: Roman Friptuleac 
Arborele solar de la Văleni. Foto: Roman Friptuleac 

Piotr Comarov, expert în eficiență energetică, care a ajutat comunitatea în instalarea noii tehnologii, spune că arborele solar are o capacitate de 1 KW și este capabil să încarce rapid telefonul mobil, iar garanția arborelui este de circa 5 ani.

Inaugurarea arborelui solar marchează un moment deosebit pentru locuitorii din Văleni și deschide noi perspective pentru dezvoltarea locală, atragerea turiștilor în Lunca Prutului și integrarea satului în eforturile generale de dezvoltare digitală a zonei interconectate Cahul-Galați-Brăila, se arată într-un comunicat emis cu ocazia evenimentului.

Prin implementarea soluțiilor digitale și a energiei regenerabile în turism și infrastructura publică locală, Văleni se transformă în primul SMART village din Moldova, demonstrând viziuni și practici europene.

Evenimentul de inaugurare a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, sărbătorită pe 5 iunie
Fotografie de grup de la inaugurarea arborelui solar. Foto: Roman Friptuleac 

Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită transferului de bune practici din România, mai exact din cadrul proiectului Alba Iulia SMART City. Acțiunea face parte dintr-un proiect-pilot de SMART Village din Moldova, numită „Soluții SMART pentru comunități SMART”, coordonată de AO Ecoscout/ Eco-Village Văleni și susținută financiar de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc