fbpx

Autorizația pentru tăierile de lemn va putea fi obținută mai ușor

 Autorizația pentru tăierile de lemn va putea fi obținută mai ușor

Sursa foto: pixabay.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Autorizarea lucrărilor de recoltare a vegetației forestiere din cadrul Fondului forestier și a vegetației din afara Fondului forestier a fost simplificată. Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea autorizațiilor pentru tăieri din Fondul forestier în baza cererii deținătorului de teren și a actului de cercetare fitosanitară a arborilor. Actul va fi eliberat de inginerii în silvicultură din subordinea Agenției „Moldsilva” sau de specialiști din cadrul întreprinderilor municipale de gospodărire a spațiilor verzi. De asemenea, documentul mai poate fi emis de către reprezentații Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice.

Actul de cercetare fitosanitară va conține informația privind gestionarul terenurilor cu vegetație forestieră, amplasamentul terenului cu vegetație forestieră, suprafața terenului, starea arboretelor, tipul lucrărilor silvice și numărul de arbori și volumul masei lemnoase.

Autorizația de tăiere din Fondul forestier va fi permisă fără efectuarea procedurii de control de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Termenul de eliberare a autorizației se reduce de la 20 de zile la 10 zile. Totodată, Inspectoratul pentru Protecția Mediului va efectua controale inopinate în vederea neadmiterii sustragerii bunurilor din Fondul forestier.

Agenția „Moldsilva” va gestiona stocurile de masă lemnoasă pentru comercializare, cantitatea de masă lemnoasă comercializată pe parcursul săptămânii, locul amplasării și depozitării lemnului. În același timp, întreprinderea va asigura comercializarea lemnului destinat exclusiv consumatorilor casnici și instituțiilor publice (primării, grădinițe, școli, instituții medico-sanitare). Limita de comercializare pentru persoanele fizice va fi de 3 metri steri de lemn.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis interzicerea comercializării masei lemnoase direct de pe parchet până la efectuarea recepției acesteia și indicarea actelor de proveniență. Păstrarea lemnului va fi interzisă în locații ce nu fac parte din infrastructura întreprinderii silvice. La fel, este interzisă și transportarea lemnului între orele 23:00 – 06:00.

Deciziile au fost luate de Comisia pentru Situații Excepționale pe data de 8 august.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Marina Tighinean