fbpx

CSE: „Moldsilva” va avea dreptul să încheie contracte de vânzare-cumpărare de lemne direct cu „Romsilva” din România

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția „Moldsilva” va putea încheia contracte de vânzare-cumpărare a lemnului de foc direct cu Regia Națională a Pădurilor „Romsilva” din România. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ultimei ședințe a Comisiei pentru Situații Excepționale. Scopul acestei inițiative este de a simplifica suplinirea stocurilor de masă lemnoasă.

Ulterior, masa lemnoasă va fi repartizată către întreprinderile silvice teritoriale, în funcție de numărul solicitărilor din partea populației. „Moldsilva” va transfera banii din Fondul de rezervă al Guvernului către întreprinderile silvice, care vor achita lemnul cumpărat din România. După ce vor comercializa lemnul de foc, vor întoarce banii în contul Agenției „Moldsilva”.

Agenția „Moldsilva” va cesiona către întreprinderile de stat pentru silvicultură Chișinău și Bălți din subordine obligațiile de recepție și plată a lemnului pentru încălzire achiziționat de la „Romsilva”, conform necesităților teritoriale privind masa lemnoasă și va asigura comercializarea lemnului pentru încălzire în limita prețului de achiziție și adaosul provenit din cheltuielile suportate pentru importul lemnului din România”, se menționează în decizia CSE.

Totodată, în decizia Comisiei se menționează că este permisă vânzarea lemnului de foc către organizațiile neguvernamentale locale și străine, în vederea susținerii păturilor social-vulnerabile, familiilor sau centrelor de plasament care adăpostesc refugiați.

Lemnul care va fi adus din România nu va fi supus controalelor de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și va fi permisă tranzitarea hotarului doar în baza unui singur certificat fitosanitar, eliberat de Autoritatea Națională Fitosanitară din România pentru un lot omogen.

De asemenea, pentru a asigura vânzarea masei lemnoase la un preț mai mic, importul lemnului va fi scutit de plata pentru serviciile fitosanitare și a drepturilor de import.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu