fbpx

Agenția „Moldsilva” are un nou șef, numit prin decizia Guvernului

 Agenția „Moldsilva” are un nou șef, numit prin decizia Guvernului

Victor Durbală/Facebook

Susține Ecopresa, distribuie!

Victor Durbală a fost desemnat în funcția de director al Agenției „Moldsilva”, subordonată Ministerului Mediului. El va prelua funcția din 25 aprilie. Guvernul a luat această decizie în ședința din 24 aprilie.

Candidatura noului șef al „Moldsilva” a fost aprobată de premierul Dorin Recean la propunerea ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu (a fost învestit la 14 martie).

Funcția de director al „Moldsilva” a rămas vacantă după ce, la 15 martie, ministrul Lazarencu a aprobat cererea de demisie depusă de fostul director, Valeriu Caisîn.

Cine este Victor Durbală?

Ministrul Mediului a spus în ședința Cabinetului că Victor Durbală are experiență vastă în domeniu, a fost șef-adjunct la Ocolul silvic Ghidighici, inspector principal în domeniul ecologic și manager în domeniul cinegetic. Victor Durbală a fost și primar al satului Ghidighici, din componența municipiului Chișinău, în anii 2019-2023. Potrivit CV-ului, a fost manager la Societatea Vânătorilor și Pescarilor (2012-2015), inspector principal la Agenția Ecologică Chișinău (2015-2016). A absolvit în 2016 ULIM, Facultatea „Biomedicină și Ecologie”.

Prim-ministrul Recean l-a îndemnat pe noul director al „Moldsilva” să se concentreze pe eliminarea corupției în domeniul silvic, să eficientizeze instituția și să extindă suprafața împădurită. În ședință s-a menționat că președinta Maia Sandu a promulgat ieri noul Cod silvic, care introduce mecanisme mai eficiente de protejare a pădurilor.

De ce numirea nu s-a făcut prin concurs?

Anterior, directorii „Moldsilva” erau numiți prin concurs. Însă din 1 aprilie, după modificări la Legea (nr.158) cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, șefii instituțiilor din subordinea ministerelor sunt numiți prin decizia Guvernului, după ce candidații sunt agreați de premier. Surse ale Ecopresa au admis că urmează și alte remanieri la nivelul conducerii instituțiilor subordonate Ministerului Mediului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic