fbpx

CSE a ajustat mecanismul de repartizare a lemnelor de foc către populație

Susține Ecopresa, distribuie!

Mecanismul de repartizare a lemnului de foc către populație a fost ajustat în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de ieri. Astfel, Agenția „Moldsilva” va stabili limita de comercializare la un volum maxim de 5 metri steri pentru o gospodărie casnică și 200 de metri steri petru un consumator noncasnic.

Agenția „Moldsilva”, prin intermediul întreprinderilor silvice din subordine, comercializează lemnul de foc – specii moi și rășinoase – către consumatorii noncasnici (persoane juridice care nu efectuează activități de comercializare/recomercializare a lemnului de foc) în limitele stocurilor disponibile. Cantitatea maximă de lemn de foc  – specii moi și rășinoase  – comercializată consumatorilor noncasnici nu va depăși 200 de metri steri per consumator”, se spune în dispoziția CSE.

Totodată, membrii Comisiei au decis că Agenția „Moldsilva” va prezenta spre aprobare Ministerului Mediului Regulamentul cu privire la procedura de comercializare a lemnului de foc din cadrul entităților subordonate Agenției în perioada rece a anilor 2023 și 2024, ce se va aplica începând cu data de 1 aprilie 2023.

De asemenea, începând cu 1 aprilie curent, vor fi abrogate un șir de prevederi ale CSE, care se referă la eliberarea autorizațiilor pentru tăieri în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier, dar și la negocierile directe dintre „Moldsilva” și Regia Națională a Pădurilor „Romsilva” pentru a încheia contract de vânzare-cumpărare a lemnelor de foc.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu