Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Persoane vulnerabile din zone cu mai puține păduri vor fi asigurate cu lemn de foc adus din România
Întreprinderile pentru silvicultură, subordonate Agenției „Moldsilva”, transportă, începând cu ziua de astăzi, 1 februarie, lemn de foc din România, prin punctele vamale Stânca-Costești și Albița-Leușeni. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) a achiziționat un volum de 2.100 de metri cubi din masa lemnoasă adusă din România. Lemnele urmează a fi distribuite gratuit veteranilor de război, pensionarilor care au peste 70 de ani, persoanelor cu dizabilități, familiilor care au refugiați la întreținere și centrelor de plasament, a anunțat Ministerul Mediului.
„Este necesară achiziționarea lemnului din România, pentru a reduce volumele de tăieri ale lemnului în Republica Moldova, dar și pentru a asigura cu lemn de foc persoanele care locuiesc în zone mai puțin împădurite. Stocurile care au fost acum achiziționate sunt în special pentru locuitorii din nordul și sudul Republicii Moldova. Lemnul va fi distribuit persoanelor defavorizate din raioanele Cantemir, Glodeni, Soroca, dar și din alte localități”, a precizat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, fiind solicitată de ecopresa.md.
Potrivit lui Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, instituția pe care o conduce asigură procesul de însoțire a mărfii până la destinație. De astăzi, 1 februarie, lemnul procurat din România este distribuit în teritoriu.
Executivul de la Chișinău a rugat Guvernul de la București să contribuie la acoperirea deficitului de lemn din rezervele Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. În acest sens, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare a unui volum de 2.100 de metri cubi, iar cheltuielile au fost suportate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Este o primă tranșă de lemn achiziționat din România. La necesitate, vor fi contractate și alte volume de masă lemnoasă.
Anterior, și alte organizații internaționale au contribuit la asigurarea cu lemn de foc a familiilor vulnerabile din Cahul, Soroca și alte localități.
Prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, aprobată ieri, 31 ianuarie, s-a permis consumatorilor non-casnici procurarea a până la 200 de metri steri de lemn de foc, din specii moi și rășinoase, pentru uz propriu.
Potrivit proiectului Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru perioada 2023-2032, care la ora actuală este la etapa de consultări publice, acoperirea cu diferite categorii de vegetație forestieră este mică în Republica Moldova, de doar 13,4% din teritoriul țării. Totodată, pădurile ocupă o suprafață și mai mică – de numai 11% din teritoriul Republicii Moldova. Estimările specialiștilor indică un necesar de cel puțin 25% acoperire cu păduri, pentru a face față provocărilor de adaptare la schimbările climatice și pentru asigurarea subzistenței comunităților.