fbpx

În Moldova, va fi lansată o aplicație care va proteja albinele de otrăviri cu produse de uz fitosanitar

 În Moldova, va fi lansată o aplicație care va proteja albinele de otrăviri cu produse de uz fitosanitar
Susține Ecopresa, distribuie!

O aplicație mobilă care ar ajuta la protejarea albinelor de otrăviri cu produse de uz fitosanitar urmează să fie lansată anul viitor în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) de Ziua Mondială a Albinei, 20 mai. Cu același ocazie a fost lansat un apel de a proteja albinele și de a susține sectorul apicol.

„Producătorii agricoli trebuie să coopereze permanent cu apicultorii și să utilizeze rațional produsele de uz fitosanitar pentru a preveni cazurile de otrăvire a albinelor care sunt înregistrate anual în diferite raioane ale țării”, afirmă Ion Maxim, președintele ANARM.

Potrivit lui, în acest moment, ANARM testează o aplicație mobilă, scopul căreia este de a facilita comunicarea și informarea producătorilor agricoli și a apicultorilor în privința stropirii culturilor agricole pentru a proteja albinele de otrăviri cu produse de uz fitosanitar. Aplicația urmează să fie lansată la începutul anului viitor, pentru utilizare pe tot teritoriul Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al asociației.

În Republica Moldova sunt înregistrate oficial circa 260 mii de familii de albine, numărul lor fiind în creștere pe parcursul ultimilor zece ani, potrivit asociației apicultorilor.

 În context, ANARM consideră că este necesară responsabilizarea fermierilor prin aplicarea bunelor practici agricole pentru a evita otrăvirea albinelor, lansarea programelor de susținere a plantării plantelor melifere, crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor apicole și multiplicarea familiilor de albini.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 7800 de apicultori înregistrați. În 2020 s-au produs circa 3500 tone de miere de albine, dintre care 3300 tone au fost exportate. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!