fbpx

„Fugi de PLASTIC”. Alergătorii se vor implica activ în curățarea parcurilor de gunoaie

 „Fugi de PLASTIC”. Alergătorii se vor implica activ în curățarea parcurilor de gunoaie

Sursa foto: RunMoldova

Susține Ecopresa, distribuie!

Alergătorii din Republica Moldova se vor implica activ în curățarea parcurilor și rezervațiilor naturale de plastic și alte gunoaie, promovând Ploggingul – o nouă ocupație în materie de fitness, denumirea căreia reprezintă o combinație dintre cuvântul jogging – „a alerga” în engleză – și „plocka upp”, care în suedeză înseamnă „a ridica”. Ca antrenament, plogging-ul oferă variații în mișcările corpului prin aplecare, ghemuire și întindere la acțiunea principală de alergare, drumeții sau mers pe jos. Se estimează că aproximativ 2 milioane de persoane fac plogging zilnic în 100 de țări, această ocupație fiind un lucru firesc la nivel global.

Unele maratoane din Moldova generează cantități mari de plastic. Sursa foto: EcoVisio

Un astfel de parteneriat pentru anul 2023 a fost inițiat între asociațiile obștești EcoDigital și RunMoldova, în cadrul proiectului „Fugi de PLASTIC/Run from PLASTIC”, cu susținerea financiară a Programului de Granturi Mici al GEF , implementat de PNUD Moldova.

Activitățile din cadrul parteneriatului „Fugi de PLASTIC/Run from PLASTIC” sunt susținute de partenerul strategic al comunității alergătorilor din Moldova, Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului și de câțiva parteneri generali ai proiectului. În cadrul acestei inițiative, comunitățile de alergători vor fi stimulate să renunțe la maxim la utilizarea plasticului în cadrul competițiilor și să promoveze prevenirea, reducerea sau colectarea plasticului.

Roman Bahnaru, președintele Asociației Obștești „EcoDigital”, spune că prin acest proiect se dorește reducerea sau chiar renunțarea utilizării plasticului în cadrul evenimentelor sportive. „Prin promovarea conceptului de Plogging, vom interacționa în comun pentru a restabili sănătatea ecosistemului natural. Vor fi elaborate materiale informaționale și un ghid despre cum putem organiza evenimente cu zero plastic, cu accent pe Refill (reumplere), care vor fi disponibile și accesibile pentru toți”, menționează Roman Bahnaru.

Iulian Bercu, președintele Asociației Obștești „RunMoldova”, spune că alergarea oferă o plăcere deosebită când ești în natură, fie în parcuri, rezervații sau pur și simplu în afara orașului. „În ultimii șapte ani, noi am alergat în zeci de locații din Republica Moldova și în fiecare kilometru am găsit zeci de obiecte de plastic, în special în rezervații naturale, care se presupune că sunt protejate. În acest an, vom combina la maxim utilul cu plăcutul și în cursele noastre de alergări vom colecta plasticul întâlnit pentru a face mai curate locațiile unde ne antrenăm și organizăm competiții”,  subliniază Iulian Bercu.

Avem o țară cu locuri pitorești și e trist să vedem cum frumusețea naturii este sufocată de deșeuri din plastic. Este o idee fantastică să  motivăm oamenii să facă mișcare în aer liber și să contribuie la curățarea parcurilor și pădurilor. Este o misiune care corespunde totalmente valorilor Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului”, a menționat Victoria Kriukova, directorul asociației.

Sticle reutilizabile în locul deșeurilor din plastic. Sursa foto: EcoVisio

Prima alergare de grup din cadrul proiectului va avea loc în cel mai apropiat timp, acestea fiind organizate regulat în fiecare lună în diferite locații. Pentru sfârșitul lunii aprilie, este preconizată o acțiune simultană în patru cele mai mari parcuri din Chișinău.

Pentru fiecare din competițiile organizate se va renunța la produse/ambalaje din plastic în favoarea paharelor reutilizabile, panglicilor de marcaj ecologice și alte acțiuni.

Proiectul „Fugi de PLASTIC/Run from PLASTIC”  este implementat de „EcoDigital”, în parteneriat cu „Run Moldova” și Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului,  Centrul de instruire și consultanță „e-Circular” și Asociatia Producătorilor și Importatorilor de Ambalaje din Moldova, în perioada noiembrie 2022 – noiembrie 2023, cu susținerea financiară a Programului de Granturi Mici al GEF , implementat de PNUD Moldova.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari