fbpx

[FOTO] „Fugi de plastic” – alergarea care ajută natura să scape de gunoaie

 [FOTO] „Fugi de plastic” – alergarea care ajută natura să scape de gunoaie

Primarul satului Gordinești, Victor Gurău, a participat la acțiunea de plogging, alergând alături de ceilalți participanți și adunând gunoaie

Susține Ecopresa, distribuie!

Un sport extrem… de prietenos cu mediul a început să adune adepți și în Republica Moldova. Este vorba de plogging, o combinație dintre jogging și strângerea deșeurilor abandonate. Ideea acestui tip de alergare a apărut în Suedia, acolo unde sportivii aleargă ducând cu ei saci în care adună deșeuri din zonele verzi.

Prind doi iepuri deodată - aleargă și strâng gunoaie
Prind doi iepuri deodată – aleargă și strâng gunoaie

Pentru a crește gradul de conștientizare în rândul populației cu privire la gestionarea deșeurilor de plastic și pentru a promova un stil de viață sănătos, Roman Bahnaru și Iulian Bercu au demarat campania „Fugi de plastic”. Acest eveniment îi invită la alergare atât pe profesioniști, cât și pe amatori, adică pe toată lumea dornică de a se implica într-o acțiune de curățenie prin alergare.

Cursa de alergare a avut o distanță de 14 km
Cursa de alergare a avut o distanță de 14 km

Evenimentul a ajuns deja la cea de-a șasea ediție, care a avut loc pe 20 mai 2023. Organizațiile „EcoDigital” și „Run Moldova” au reușit să adune 20 de sportivi entuziaști. Pentru activitatea de plogging aceștia au ales Rezervația Fetești, Cariera, Canionul Trinca și rezervația „La Castel”. Aceste locuri oferă peisaje spectaculoase și sunt destul de departe de traseele obișnuite ale alergătorilor. Din păcate, frumusețea unor zone este umbrită de gunoaie, în special de plastic.

Startul traseului a fost dat la ora 9:00 dimineața. Participanții s-au împărțit în două grupuri: unul s-a îndreptat spre carieră și defileul Fetești, în timp ce alt grup a alergat către rezervația Fetești.

Roman Bahnaru, președintele Asociației Obștești „EcoDigital” și inițiatorul campaniei, a explicat alegerea traseului: 

„Am ales cariera deoarece este un traseu pitoresc. În Republica Moldova, este o zonă frumoasă și îndepărtată de traseele mai frecventate de alergători sau de public”.

Sportivii au depistat sticle de plastic la cariera de piatră din satul Fetești, raionul Edineț
Sportivii au adunat sticle de plastic la cariera de piatră din satul Fetești, raionul Edineț

Mihai, unul dintre cei mai activi participanți al proiectului, a participat la toate acțiunile de plogging care au avut loc în diverse locații, precum Orheiul Vechi, Bulboaca, Anenii Noi, Chișinău și spune următoarele: „Astăzi sunt aici pentru a vizita această frumoasă rezervație și pentru a face un lucru util. Anul acesta, am decis să particip la toate întâlnirile de plogging, adunând plastic în timp ce alerg”.

Mai mulți activiști de mediu implicați în acțiunea de plogging
Mai mulți activiști de mediu implicați în acțiunea de plogging

Pentru prima dată în cadrul celor cinci evenimente, inițiatorii campaniei au reușit să convingă și un primar să alerge cu ei. Victor Gurău, primarul satului Gordinești, a participat activ la această acțiune, alergând alături de ceilalți participanți și adunând gunoaie.

 „Această inițiativă este binevenită și contribuie la conștientizare, aducând la cunoștința oamenilor nu doar importanța aruncării responsabile a gunoiului, ci și necesitatea de a strânge în urma noastră”, este de părere primarul. 

Rezultatele ploggingului de pe 20 mai 2023

Prima echipă a parcurs o distanță de 14 km timp de patru ore. A reușit în acest răstimp să strângă 40 de saci de gunoaie, în special, sticle de plastic.   

40 de saci adunate de gunoaie adunate în patru ore
40 de saci de gunoaie, adunate în patru ore

Cea de-a doua echipă, care a alergat spre Rezervația Fetești, a adunat 10 saci de deșeuri de masă plastică. Deși a fost o cantitate mai mică, Iulian Bercu, președintele „Run Moldova”, spune că a fost surprins de cantitatea mare de deșeuri găsite într-un areal protejat.

„În timpul colectării deșeurilor de plastic, am fost șocați să constatăm că există atât de mult plastic la o distanță atât de mare de Chișinău. De exemplu, pe malurile râulețului Draghiște, care are doar 1,5 metri lățime, am strâns un sac plin cu sticle de plastic”, declară Iulian Bercu. 

Gunoiște neautorizată ce dă bătăi de cap locuitorilor satului Fetești, raionul Edineț
Gunoiștea neautorizată a satelor Fetești și Gordinești, raionul Edineț, urâțește peisajul Rezervației

El mai menționează că și localnicii strâng gunoaie în campanii lunare, doar că în zonă există o groapă de gunoi neautorizată. De acolo, vântul aduce sticle, pachete de celofan direct pe terenurile agricole.

Cu regret, se colectează și se sortează foarte puțin în Republica Moldova 

Dumitru Guzun, originar din satul Gordinești, a constatat cu tristețe că gestionarea deșeurilor în Republica Moldova se află la un nivel scăzut. „Cu regret, se colectează și se sortează foarte puțin. Majoritatea gunoaielor sunt adunate în depozite comune, nefiind sortate sau reciclate. După primele vânturi puternice, acestea sunt purtate prin câmpuri și localități. Hârtia și plasticul ușor ajung la porțile noastre sau în grădini”.

Unele deșeuri sunt arse de către oameni, ceea ce contravine legislației în vigoare
Gunoiștea neautorizată este periodic incendiată în mod intenționat de localnici, ceea ce contravine legislației în vigoare

Dumitru Guzun mai spune că printre cei mai importanți poluatori ai mediului înconjurător sunt chiar turiștii care nu obișnuiesc să adune gunoaiele după ei. 

„Traseele sunt pline de sticle, iar ceea ce le-a fost greu să care la început, cum ar fi o sticlă cu apă pentru hidratare, devine ușor și este aruncat în primul loc disponibil. Noi, oamenii, facem greșeala de a nu duce gunoiul la coșul de gunoi și îl aruncăm la întâmplare. Aceasta este o eroare a noastră, care duce la acumularea deșeurilor în locuri neautorizate”, spune Dumitru Guzun.

Deșeurile din aluminiu se descompun în 500 de ani
Deșeurile din aluminiu se descompun în 500 de ani. Deșeurile din azbest sunt cancerigene

Conform „Studiului privind deșeurile de Plastic din Republica Moldova, efectuat recent de Centrul de instruire și consultanță „e-Circular”, rata de reciclare medie a deșeurilor din plastic pentru ultimii 3 ani este 7 %, sau de doar 3 % pentru anul 2021. 

Proiectul „Fugi de PLASTIC/„Run from PLASTIC” este implementat de „EcoDigital” în parteneriat cu „Run Moldova” și Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului, Centrul de instruire și consultanță „e-Circular” și Asociația Producătorilor și Importatorilor de Ambalaje din Moldova, cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici al GEF, implementat de PNUD Moldova. Această inițiativă are ca scop nu doar curățarea mediului, ci și educarea populației cu privire la importanța protejării naturii și necesitatea reducerii consumului de plastic. 

La un popas după acțiunea de plogging
La un popas după acțiunea de plogging
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc