fbpx

„Noi pornim, dar cu foarte mult amar”. Piața EcoLocal se redeschide după lungi negocieri cu Pretura Buiucani

Susține Ecopresa, distribuie!

Piața EcoLocal se redeschide în luna aprilie. Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali anunță că prima ediție din acest an va avea loc pe 2 și 3 aprilie. Deși organizatorii nu au reușit să obțină o autorizație pentru un an întreg, Pretura sectorului Buiucani le-a dat asigurări că autorizația va fi înnoită în fiecare lună.

Membru-fondator al Asociației Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali, Doina Ababii, a declarat pentru ecopresa.md că deși a bătut la multe uși pentru a obține autorizație de funcționare a pieței EcoLocal pentru un an întreg, nu a reușit să obțină, iar acest lucru îngreunează cu mult procesul de organizare a pieței.

Pretura Buiucani nu ne acordă autorizație pentru un an, dar ne va acorda în fiecare lună. Cumva ne-au dat niște asigurări că nu ne vor lăsa și ne vor acorda autorizația în toate lunile anului, pentru că noi trebuie să ne facem plan de buget, angajări de personal. E foarte incert. Noi pornim, dar cu foarte mult amar. Nu este deloc plăcută situația actuală, dar nu avem încotro – am bătut la toate ușile ministerelor, dar nu s-a rezolvat problema”, a menționat Doina Ababii.

Potrivit organizatorilor, funcționarea pieței EcoLocal în baza autorizațiilor de la o lună la alta nu garantează un loc continuu de comercializare pentru agricultorii care investesc în agricultura ecologică și vând exclusiv la piața EcoLocal (asemenea agricultori sunt cel puțin 15, toți cu întreprinderi mici de familie, tineri, majoritatea reveniți recent de peste hotare), nu permite angajarea personalului tehnic, profesioniștilor în promovare și conținut pe termen lung, respectiv minim șapte locuri de muncă vor fie pierdute, nu permite investiții de durată în infrastructură și conținut, impune membrii voluntari ai Asociației la o povară exorbitantă de muncă birocratică, nu garantează eliberarea autorizațiilor ulterioare, dat fiind exemplul acestei tergiversări de mai mult de două luni.

Producătorii, pe de o parte, sunt bucuroși, pe de altă parte, sunt sceptici pentru că ei sunt responsabili față de taxele locale, trebuie să meargă la Pretură, să notifice de câte ori au fost la piață ca ulterior să li se calculeze niște taxe de comerț. Vor trebui să achite mai multe taxe de care ei înșiși trebuie să aibă grijă și, sigur, pentru oamenii din raioane asta este o grijă în plus, drumuri în plus”, a spus Doina Ababii.

Piața EcoLocal se va desfășura în regim obișnuit, a fost reajustată ora pentru ziua de duminică. Astfel, în zilele de sâmbătă piața va fi deschisă între orele 09.00 și 13.00, iar duminica – de la 09.00 până la 14.00.

Evenimentul va avea loc în perimetrul centrului de afaceri KENTFORD din capitală.

Reamintim că din luna decembrie 2021 Asociația a înaintat trei solicitări pentru anul 2022 către Pretura Buiucani pentru a obține autorizație de funcționare a pieței până la data de 25 decembrie 2022, însă instituția a refuzat aceste demersuri. Pretura își motivează decizia prin faptul că legislația prevede că „activitatea de comerț ambulant, inclusiv în cadrul iarmaroacelor, se desfășoară pentru o perioadă de maximum 35 de zile consecutive”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu