fbpx

Pe locul unei gunoiști din Cruzești a fost plantată o pădure

Susține Ecopresa, distribuie!

Asociația „Hai Moldova”, împreună cu o rețea de magazine din Republica Moldova și autoritățile locale, au dat viață unui teren de pământ, unde anterior erau stocate ilegal deșeuri. După ce au curățat terenul de gunoi din comuna Cruzești a municipiului Chișinău, aceștia au plantat o pădure. Inițiativa a avut loc în cadrul campaniei „Sădim Oxigen”, lansată în acest an.

În locul gunoiștii ilegale, au fost plantați peste 2000 de puieți. Peste 120 de voluntari și locuitori ai comunei au participat la plantarea pădurii pe o suprafață de două hectare. Conform celor mai bune practici și tehnologii de mediu, terenul a fost redat în circuitul natural prin împădurire.

Lucrările tehnice de ecologizare, terasare și compactare a gunoiștii, precum și lucrările de pregătire a terenului pentru plantare, au fost efectuate în perioada septembrie – noiembrie.

Potrivit reprezentanților Asociației „Hai Moldova”, pentru asigurarea durabilității proiectului, a fost desfășurată o campanie de informare și conștientizare a localnicilor din Cruzești. Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor din localitate prin îmbunătățirea calității factorilor de mediu.

Acest proiect reprezintă o acțiune concretă, pozitivă atât prin impactul benefic asupra mediului, cât și prin implicarea și conștientizarea cetățenilor în gestionarea problemei deșeurilor. Problemă care este a noastră, a tuturor cetățenilor. Dacă nu începem acum rezolvarea și conștientizarea ei, nu vom lăsa urmașilor noștri ceea ce am moștenit noi”, a declarat Nadejda Cebotari, președinta AO „Hai Moldova”.

Efectele negative pe care le generează existența unei gunoiști, mai ales în imediata apropiere a zonelor rezidențiale, sunt: poluarea solului și a apei, poluarea aerului atât în faza statică, cât și în cazul incendiilor, riscuri de accidente, miros neplăcut, aspect inestetic, devalorizarea economică a terenurilor din preajmă.

La momentul actual, în comuna Cruzești există un sistem de management al deșeurilor, inclusiv de colectare selectivă, iar cetățenii sunt încurajați să se aboneze la acest serviciu pentru asigurarea curățeniei în localitate. Amenda pentru depozitarea ilegală a deșeurilor este de 10 000 lei.

Proiectul a fost coordonat cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului, care va monitoriza și va asigura sustenabilitatea acestuia împreună cu autoritățile locale din Cruzești. Notabil este faptul că acest proiect vine să îmbunătățească performanța de mediu a localității și se integrează perfect în strategia de dezvoltare a microregiunii.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu