fbpx

DOC/ Guvernul a aprobat abrogarea a trei taxe de mediu. Care sunt acestea

 DOC/ Guvernul a aprobat abrogarea a trei taxe de mediu. Care sunt acestea

Imagine simbol: focus-energetic.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Guvernul a aprobat abrogarea a trei taxe de mediu pentru că nu ar aduce sume semnificative la buget. Prevederile se găsesc în proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență, aprobat în ședința din 1 aprilie.

Astfel, se propune abrogarea taxei pentru efectuarea prospecţiunilor geologice, taxei pentru efectuarea explorărilor geologice şi taxei pentru lemnul eliberat pe picior, pentru că sumele încasate sunt nesemnificative, se spune în nota informativă a proiectului, precizându-se că în 2019 în total sumele acumulate constituie 415 mii lei.

Cotele taxelor pentru lemnul eliberat pe picior
Cotele taxelor pentru lemnul eliberat pe picior

Același document prevede micșorarea unor taxe de mediu. De exemplu, pentru exatragerea calcarului agenții economici vor achita 4% din costul mineralului extras, în loc de 7 la sută cum este acum. În nota informativă a proiectului se spune că pentru majorarea încasărilor la buget, cota taxei pentru extragerea mineralelor utile se propune de fi stabilită – valoarea medie pe unitate de mineralul util extras în mărime dublă. Ceea ce potrivit autorilor va duce la încasarea a circa 15 mii. lei suplimentar. Prevederea urmează să intre în vigoare la începutul anului următor ( 01.01.2021).

Noile taxe
Noile taxe

De asemenea, se propune unificarea: taxei pentru folosirea spaţiilor subterane în scopul construcţiei obiectivelor subterane, altele decât cele destinate extracţiei mineralelor utile şi taxei pentru exploatarea construcţiilor subterane în scopul desfăşurării activităţii de întreprinzător, altele decît cele destinate extracţiei mineralelor utile într-o taxă unică – taxa pentru folosirea subsolului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!